Και τον αγωγό Ανατολικής Μεσογείου ενέταξε στα σχέδια της Τουρκίας ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι αυτού του είδους τα προγράμματα θα καταστήσουν την Τουρκία κέντρο ενεργειακού διαδρόμου.
Είπε ακόμη ότι στα σχέδιά τους είναι ένα νέο πλοίο να κάνει από δύο γεωτρήσεις στο χρόνο στη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. “Η Τουρκία βλέπει την ενέργεια ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία που θα εγκαθιδρύσουν την ειρήνη στην περιοχή και την εξωτερική πολιτική”, είπε. Η κατανάλωση ενέργειας είναι ταυτόχρονα και το επίπεδο ευημερίας μιας χώρας. γι αυτό, πρόσθεσε, “και προσπαθούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις διμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με την αντίληψη που βασίζεται στο διαμοιρασμό”.
Δήλωσε περαιτέρω ότι “η Τουρκία όπως και στα άλλα θέματα ποτέ δεν κινήθηκε με την αντίληψη του μονομερούς κέρδους και ούτε θα κινηθεί. Πραγματικά έχουμε πάρει πολύ καλά αποτελέσματα με τα προγράμματα αμοιβαίου κέρδους που έχουμε αναπτύξει.
Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας”.
Συνεχίζοντας, ο κ. Ερντογάν είπε ότι “εμείς οικοδομήσαμε τη στρατηγική μας στον τομέα της ενέργειας πάνω σε τρία θεμέλια. Αυτά είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, ο καθαρισμός και η προβλέψιμη αγορά. Από το 2003 κάναμε 75 δις δολάρια επενδύσεις στην αγορά του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Με την προσθήκη των αγωγών όπως TANAP, Turkish Stream, αγωγό φυσικού αερίου Βορείου Ιράκ και αγωγό Ανατολικής Μεσογείου στους παρόντες αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μειώσουμε στο ελάχιστο τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Αυτού του είδους τα προγράμματα θα καταστήσουν την Τουρκία κέντρο ενεργειακού διαδρόμου από την μια και από την άλλη θα συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ευρώπης”.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι χρειάζεται να αναπτύξουν τις δικές τους πηγές, γι αυτό και ενώ ένα ερευνητικό τους πλοίο θα κάνει έρευνες στα τρία σημεία της χώρας, ένα άλλο νέο τους πλοίο θα κάνει από δύο γεωτρήσεις το χρόνο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.