Για πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και το Brexit θα συνεδριάσουν σε Σύνοδο Κορυφής οι 27 (πλέον) ηγέτες της ΕΕ.
Απέναντί τους θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών το διαζύγιο της ΕΕ με τη Βρετανία και τις διαβουλεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Λονδίνο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής διατεθειμένο να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο, Τετάρτη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεδριάζουν μόνοι τους, χωρίς τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Στάση αναμονής από Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι για την έξοδο της Βρετανίας
Συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι είχε στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η ΕΕ.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι τρεις ηγέτες αποφάσισαν να μην υπάρξει καμία επίσημη ή ανεπίσημη συζήτηση μέχρι η Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για έξοδο από την ΕΕ, ωστόσο και οι τρεις συμφώνησαν πως θα πρέπει να επισπευσθεί η έναρξη της συζήτησης με τη Μεγάλη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ και τη συντόμευση των διαπραγματεύσεων.
Από την πλευρά της, η Μεγάλη Βρετανία δεν δείχνει να βιάζεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ και όπως όλα δείχνουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους ηγέτες για το δημοψήφισμα. Μάλιστα, για την ώρα δεν αναμένεται να καταθέσει αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Εξάλλου στη Βρετανία ακόμα εξετάζουν ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες -οικονομικές και πολιτικές- για τη χώρα.
Σε στάση αναμονής η ΕΕ
Την ίδια ώρα, και η ΕΕ μετρά τις επιπτώσεις από την αποχώρηση της Βρετανίας, με τους ηγέτες κυρίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να αναζητούν τη χρυσή τομή με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος, η οποία εκ των πραγμάτων συνδέεται με τις ξεχωριστές σχέσεις των χωρών-μελών με τη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα έχει ανοίξει και η συζήτηση για τις χώρες στις οποίες φαίνεται να έχουν ενισχυθεί αποσχιστικές τάσεις.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντηση ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την αβεβαιότητα». Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε ότι είναι ο κατάλληλος «καιρός» -χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη- για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».
Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την απόφαση των Βρετανών «επώδυνη και λυπηρή, αλλά σεβαστή» και πρόσθεσε: «Έχουμε όλοι ευθύνη να οδηγήσουμε τα 27 κράτη-μέλη σε κοινή πορεία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να φροντίσει ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ΕΕ, αλλά οι δυνάμεις της συσπείρωσης».