Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Prospector 1: Τα σχέδια για την πρώτη διερευνητική αποστολή για εξόρυξη σε αστεροειδή



Η Deep Space Industries ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την πραγματοποίηση της πρώτης διερευνητικής διαστημικής αποστολής για εξόρυξη σε αστεροειδή, από ιδιωτική εταιρεία. Το διαστημικό σκάφος Prospector 1 θα αποσταλεί σε έναν κοντινό στη Γη αστεροειδή και θα τον μελετήσει για να διαπιστωθεί η αξία του από άποψης διαστημικών πόρων.

Η συγκεκριμένη αποστολή θεωρείται σημαντικό βήμα στα σχέδια της εταιρείας για εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στο διάστημα, προς υποστήριξη της ανερχόμενης διαστημικής οικονομίας.

 

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως έχουμε τη σωστή τεχνολογία, τη σωστή ομάδα και το σωστό σχέδιο για να πραγματοποιήσουμε αυτή την ιστορική αποστολή» λέει ο Ρικ Τόμλινσον, πρόεδρος του συμβουλίου και συνιδρυτής της εταιρείας. Πρόσφατα, η DSI και η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, με την οποία συνεργάζεται, ανακοίνωσαν σχέδια για την κατασκευή και πτήση του πειραματικού Prospector X για τη δοκιμή βασικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα σκάφη της. Η αποστολή αυτή αναμένεται να λάβει χώρα το 2017. Μετά, πριν το τέλος της δεκαετίας, το Prospector 1 θα ταξιδέψει πέρα από την τροχιά του πλανήτη μας για να αρχίσει την πρώτη αποστολή με στόχο την έρευνα για εξόρυξη στο διάστημα.

Το Prospector 1 είναι ένα ιδιαίτερα οικονομικό σκάφος, μόλις 50 κιλών με τα καύσιμα, που, πέρα από τον προηγμένο, ειδικά σχεδιασμένο για τις συνθήκες του βαθέος διαστήματος, εξοπλισμό του, χρησιμοποιεί το σύστημα προώθησης Comet, με χρήση υδρατμών σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για την παραγωγή ώσης. Το νερό θα είναι το πρώτο προϊόν που θα προκύψει από την εκμετάλλευση αστεροειδών, οπότε η δυνατότητα χρήσης του ως προωθητικού θα παρέχει στα μελλοντικά σκάφη της DSI τη δυνατότητα ανεφοδιασμού στο διάστημα- με τον Ντάνιελ Φάμπερ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, να προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αρχίσει η εξόρυξη πόρων από αστεροειδείς.

Ο αστεροειδής - προορισμός θα επιλεγεί από μία λίστα φτιαγμένη από ειδικούς σε θέματα αστεροειδών της εταιρείας. Όταν φτάσει εκεί, το διαστημόπλοιο θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και το υπέδαφος, σε βάθος μέχρι και ενός μέτρου. Επίσης, θα επιχειρηθεί προσεδάφιση.