Η εποχή μετά το Κραν Μοντανά είναι βασικά η περίοδος πριν την επόμενη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο απερχόμενος Πρέσβης της Αυστρίας στη Λευκωσία, Καρλ Μιούλερ.
Ο Πρέσβης είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και εξέφρασε τη θέση ότι ίσως η λύση θα πρέπει να επέλθει σταδιακά.
Μίλησε ακόμη για το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της δοκιμαζόμενης Μέσης Ανατολής, λέγοντας ότι η χώρα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια λόγω των τριμερών συνεργασιών της και εξέφρασε τη θέση ότι όταν επιλυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος "θα μπορέσει να λάμψει ακόμη περισσότερο". Αναφέρθηκε επίσης στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και την άνοδο του τουρισμού από την Αυστρία.
‘Η εποχή μετά το Κραν Μοντανά, είναι η εποχή πριν την επόμενη ευκαιρία’
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ και εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία του Κυπριακού, ο Πρέσβης είπε ότι η εποχή μετά το Κραν Μοντανά είναι κατ’ακρίβεια η εποχή πριν την επόμενη ευκαιρία για λύση.
Σημείωσε ότι πολλοί νέοι δρόμοι άνοιξαν πρόσφατα στις συνομιλίες για το Κυπριακό και αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την ανταλλαγή χαρτών για πρώτη φορά αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς στις συνομιλίες και εξέφρασε τη θέση ότι μόλις ξεπεραστεί η σημερινή στασιμότητα, τότε η πρόοδος αυτή θα επανέλθει σε κάποιο στάδιο εντός του επόμενου χρόνου.
Εκφράζοντας τη θέση ότι η λύση ίσως να πρέπει να επέλθει σταδιακά, είπε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ενδιάμεσες συμφωνίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μετά να γίνονται τα επόμενα βήματα.
Το σημαντικό, υπέδειξε, είναι να υπάρχει επιμονή στην επιδίωξη για μια διευθέτηση και να μην κυριαρχήσει η κατάπτωση.
Έγιναν όντως βήματα προόδου προς την κατεύθυνση ενός θετικού αποτελέσματος και αυτό πρέπει να γίνει συνειδητό, είπε και εξέφρασε τη θέση ότι η παρούσα κατάσταση είναι βελτιωμένη συγκριτικά με την περίοδο μετά το σχέδιο Ανάν το 2004.
Ο Πρέσβης της Αυστρίας εξέφρασε τη θέση ότι αυτό που απαιτείται είναι θάρρος για συμβιβασμό και προετοιμασία της κοινής γνώμης για αυτό ενόψει και του δημοψηφίσματος καθώς θα πρόκειται για ένα πάρε δώσε, καμία πλευρά δεν θα πάρει όλα όσα ζητά, όπως ανέφερε.
Η Κύπρος σε μια εμπόλεμη περιοχή οφείλει να είναι σε εγρήγορση
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει πολύ ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με πολλές χώρες της περιοχής της, ο Πρέσβης είπε ότι σήμερα η γεωγραφική αυτή περιοχή βιώνει πολλές ταραχές, που όμως δεν γίνονται αντιληπτές όταν κάποιος ζει τόσο κοντά όπως στην Κύπρο. Τόνισε ωστόσο ότι η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.
«Σαράντα τρία χρόνια μετά το 1974, η Κύπρος είναι στην πραγματικότητα μια άγκυρα σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή αυτή. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθεί σε οποιαδήποτε μεταδοτική κατάσταση’ είπε.
Παρά ταύτα, προειδοποίησε ότι η Κύπρος «δεν μπορεί να ξεφύγει από τη γεωγραφική της θέση και θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους». Εξέφρασε την άποψη ότι η περιοχή θα δοκιμάζεται ακόμη για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται η κατάσταση να επιδεινωθεί σε κάποιες περιοχές.
Αφού είπε ότι η Κύπρος αποτελεί φάρο σταθερότητας, επεσήμανε τις τριμερείς συνεργασίες της με χώρες της περιοχής και τόνισε ότι μόλις επιλυθεί το Κυπριακό, η Κύπρος θα μπορεί να «λάμψει ακόμη περισσότερο».
Η Κύπρος, υπογράμμισε, απέκτησε μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια και ανέφερε ως παράδειγμα την προώθηση ‘επιτυχημένων τριμερών συνεργασιών μαζί με την Ελλάδα και τις τρίτες χώρες στην περιοχή’.
Η Κύπρος θα μπορούσε να λάμψει ακόμη περισσότερο σε κάθε τομέα και να κερδίσει μεγάλη αξιοπιστία όταν τελικά επιλύσει το πολιτικό της πρόβλημα, υπέδειξε.
Είπε στο ΚΥΠΕ ότι «η Κύπρος έχει, νομίζω, ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της - κυρίως λόγω της ηλιοφάνειας της, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει πολύ περισσότερο για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας».
«Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με κατοίκους με όλο και πιο μικτό πολιτισμικό υπόβαθρο, φαίνεται ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει φάρο ανεκτικότητας, παράδειγμα, και ενεργό υποστηρικτή της κατανόησης μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής».
Πολύ καλές διμερείς σχέσεις, αυξάνεται ο τουρισμός
Ο Πρέσβης είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό τουριστών από τη χώρα του που επισκέπτονται την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι αφίξεις Αυστριακών σημείωσαν νέο ρεκόρ φέτος, αφού από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο πέραν των 22.000 τουριστών επισκέφθηκαν την Κύπρο σε σύγκριση με 14.986 πέρσι, σημειώνοντας μια αύξηση 47,4%.
Επίσης, είπε ότι όλο και περισσότεροι Κύπριοι επισκέπτονται την Αυστρία, κυρίως τη Βιέννη.
Αναφέρθηκε ακόμη και στις εμπορικές σχέσεις και τις κοινές επενδύσεις, λέγοντας ότι μετά την οικονομική κρίση άρχισαν να κινούνται ανοδικά.
Εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών στο πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας τις παραδοσιακά φιλικές τους σχέσεις και τη σύμπτωση απόψεων σε πολλά ζητήματα τόσο εντός της ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ και άλλα διεθνή φόρα.
Οι δύο χώρες, ανέφερε, στήριξαν η μια την άλλη σε αρκετές τους υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ανταλλαγές επισκέψεων τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά στην επίσκεψη του Αυστριακού Προέδρου Χάιντς Φίσερ το Νοέμβρη του 2015.
Παράλληλα, από το 2013 αυξήθηκαν οι συνεργασίες στον τομέα της εκπαίδευσης και στον τομέα του πολιτισμού.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ