Tο σχέδιο που θα μπορούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις να καταστρώσουν προκειμένου να εξολοθρεύσουν το Ισλαμικό Κράτος περιγράφει ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, Λορντ Γουέστ, στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail.
Το σχέδιο του Γουέστ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο κατά του ΙΚ, μέσω αεροπορικών επιδρομών και στρατεύματα που θα πρέπει να στοχεύσουν τη Μοσούλη, στο Ιράκ, όπου έχουν μετεγκατασταθεί οι διοικητές του ISIS προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Σημειώνεται ακόμη ότι οι πιθανές απώλειες αμάχων δεν πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά για τη συντριβή του ΙΚ.
Ειδικότερα, αναφέρει ο Γουέστ:
«Eπειδή το Ισλαμικό Κράτος είναι «ασθενέστερο» στο Ιράκ, θα πρότεινα στις διεθνείς και ντόπιες δυνάμεις να προσπαθήσουν να νικήσουν εκεί το ISIS πριν ξεκινήσει τον αγώνα εναντίον του στη Συρία.
Μέχρι στιγμής οι Κούρδοι τα έχουν καταφέρει καλά και η συντριβή του ISIS στη Μοσούλη δεν φαίνεται να είναι μακριά. Οι κουρδικές δυνάμεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.
Θα πρέπει ακόμη να χρησιμοποιηθούν οι ομάδες επαγρύπνησης κατά του ISIS στη Μοσούλη. Το πιο σημαντικό είναι να πείσουμε τις τοπικές φυλές του Σουνιτών να έρθουν με το μέρος μας. Χωρίς την υποστήριξή τους το ISIS δεν θα είναι ισχυρό.
Στόχος 1: Αεροπορικές επιδρομές
Οι Βρετανικές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περίπου 350 μαχητές στο Ιράκ, ενώ στη Συρία οι γαλλικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις επιδρομές τους ρίχνοντας περίπου 20 βόμβες στη Ράκκα. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει χτυπήσει πάνω από 800 στόχους μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Βομβαρδισμοί
Οι αεροπορικές επιδρομές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις συμμαχικές δυνάμεις που έχουν ταχθεί κατά του ISIS, είναι οι εξής:
ΗΠΑ: 3.500
Ρωσία: 400
Βρετανία:350
Γαλλία: 300
Κάτω Χώρες: 225
Αυστραλία: 130
Καναδάς: 130
Δανία: 120
Θα χρειαστούν πολλές διαπραγματεύσεις και χρήματα. Ενώ οι Ειδικές Δυνάμεις θα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, ο τακτικός βρετανικός στρατός θα πρέπει να μείνει εκτός αυτού του αγώνα. Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ έχει εμπλακεί σε πολλά μέτωπα.
Το γεγονός ότι το Iσλαμικό κράτος φαίνεται να μετεγκαθιστά διοικητές από τη Ράκκα στη Μοσούλη για να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς, δείχνει ότι η εναέρια εκστρατεία των συμμαχικών δυνάμεων θα πρέπει να επιταχυνθεί.
Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στη Συρία, είναι σαφώς πιο περίπλοκη.
Στόχος 2: Μοσούλη, Ιράκ
Πάνω από 10.000 μαχητέ του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τη Μοσούλη σε ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων, που θα συνοδεύσει τις αεροδρομικές επιθέσεις.
Η τρομοκρατική οργάνωση πιστεύεται ότι έχει εγκαταστήσει το στρατηγείο της στο νοσοκομείο Aljamhouri, στο κέντρο της πόλης.
Οι μονάδες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους
Οι μονάδες των μαχητών της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι δομημένες σαν τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις, επειδή στους κόλπους της υπάρχουν πολλοί ιρακινοί διοικητές του στρατού και υπάλληλοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Τα στρατεύματα χωρίζονται σε τάγματα των 500 ανδρών, λόχους των 90 ανδρών και διμοιρίες των 30 ανδρών.
Αλλά το Ισλαμικό Κράτος χάνει μαχητές σε μάχες κατά των Κούρδων και από τις αεροπορικές επιδρομές.
Ο αριθμός των ξένων μαχητών έχει επίσης μειωθεί τους τελευταίους μήνες από 15.000 άνδρες σε 8.000 άνδρες.
Αν και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ είναι ένας δικτάτορας, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μαζί του και να συμμετέχει στον πόλεμο και ο στρατός του.
Μια στρατιωτική λύση απαιτεί, επίσης, ρωσική και ιρανική συμμετοχή.
Οι πιθανές απώλειες αμάχων είναι πολλές κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Αλλά αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να μην καταστραφεί το Ισλαμικό Κράτος.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι Ρώσοι για να κάνουν την αεροπορική επιδρομή. Είναι στρατιωτικά παράλογο να μην βομβαρδίζουμε τη Ρωσία, ενώ βομβαρδίζουμε το Ιράκ.
Στόχος 3: Ράκκα, Συρία
Εδρα του Ισλαμικού Κράτους, όπου υπάρχουν περίπου 20.000 μαχητές. Εκεί βρίσκεται και το περιβόητο μέρος όπου γίνονται οι δημόσιες εκτελέσεις.
Το Ισλαμικό Κράτος μετακινεί το στρατιωτικό υλικό και τα στρατεύματα στα προάστια της Ράκκας, ενώ έχει φτιάξει χαρακώματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ένα δίκτυο τούνελ.
Η ομάδα, επίσης, εξετάσει την το ενδεχόμενο να κάνει επιστράτευση ανδρών, προετοιμαζόμενο για το τελικό σχέδιο άμυνάς του.
«Συμμαχικές δυνάμεις»
Η συνδυασμένη δύναμη πυρός των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Βρετανίας υποστηριζόμενης από χιλιάδες Κούρδους, Ιρακινούς και Σύρους.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει επίσης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη. Θα πρέπει να πει με τι θέλει να μοιάζει η Συρία σε λίγα χρόνια, μετά τον πόλεμο.
Εντωμεταξύ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, που έχουν χρηματοδοτήσει το Ισλαμικό Κράτος και αγοράζουν πετρέλαιο στη μαύρη αγορά.
Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους
Στρατιώτες: 30.000 εκπαιδευόμενοι άνδρες που πληρώνονται με 300 δολάρια το μήνα
Tανκς: Περίπου 50, κυρίως ρωσικά T-55s και T-72s
Πυροβολικό: 2.000 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου αντιαεροπορικά πυροβόλα των 23 χιλιοστών
Χημικά: Αγνωστη ποσότητα, αλλά σίγουρα το Ισλαμικό Κράτος φτιάχνει θανατηφόρα δηλητήρια.».