Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Περού: Τέλος στο εκλογικό θρίλερ, νέος πρόεδρος ο Πέδρο Πάμπο Κουσίνσκι



Με πολύ μικρή διαφορά επικράτησε, στην κατάληξη μίας καταμέτρησης θρίλερ, ο Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι στις προεδρικές εκλογές του Περού.

Η οριακή του νίκη επί της Κέικο Φουτζιμόρι και η απουσία συμμάχων στο Κογκρέσο προδιαγράφουν δύσκολη πορεία στη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει απέναντί της μεγάλες οικονομικές προκλήσεις.

Ο Κουτσίνσκι εμφανίζεται νικητής με 50,12% επί των καταμετρηθέντων ψήφων, έναντι του 49,88% της Φουχιμόρι, κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή (ONPE). 

Μένει να συνυπολογιστεί στην καταμέτρηση μόνο το 0,2% των ψήφων, επειδή βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Η διαφορά των δύο κυμαίνεται στις 40.000 ψήφους.

Ο Κουτσίνσκι, 77 ετών, είπε ότι θα αναμείνει το τελικό αποτέλεσμα από την ONPE προτού ανακοινώσει τη νίκη του, αλλά μίλησε σαν να είχε ήδη κερδίσει: «Θα εργαστούμε για όλους τους Περουβιανούς» είπε το βράδυ της Πέμπτης (τοπική), «δεχόμαστε με ταπεινότητα αυτό το αποτέλεσμα». 

Η Φουχιμόρι από την πλευρά της δεν έχει προχωρήσει σε παραδοχή ήττας. 

Όπως σημειώνει το Reuters, από την αρχή του θρίλερ βρισκόταν οριακά πίσω από τον Κουσίνσκι κατά την αργή καταμέτρηση. 

Το στρατόπεδό της έχει επίσης μιλήσει για παρατυπίες στην καταμέτρηση, σε ομάδες καλπών που αμφισβητούνται. 

Σύμφωνα με την ONPE, η υπό εξέταση ακόμη κάλπες φτάνουν περίπου 140 ομάδες. Κάθε ομάδα ωστόσο έχει μέχρι 300 ψήφους, και άρα θεωρείται σχεδόν αδύνατη η ανατροπή της εικόνας.