Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Παράξενα Πασχαλινά έθιμα του κόσμου



Οι παραδόσεις του Πάσχα και τα έθιμα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και φυσικά όσο και αν κάποιες φαίνονται συνηθισμένες- κυρίως σε όσους τις ακολουθούν – αυτό δεν σημαίνει πως σε κάποιους δεν φαντάζουν από εξωτικές και ενδιαφέρουσες έως άκρως παράξενες.

Ο Independent έφτιαξε λοιπόν μια λίστα με τα πιο παράξενα έθιμα και παραδόσεις που συναντά κανείς τις ημέρες του Πάσχα σε επτά χώρες. Η όγδοη χώρα είναι η Ελλάδα που έχει την «τιμητική» της με δύο έθιμα που στο εξωτερικό φαντάζουν «περίεργα». Η παρουσίαση γίνεται από τον Θεσσαλικό "Ταχυδρόμο".

1.Σκοτώνοντας κουνελάκια, Νέα Ζηλανδία

Μπορεί στην παράδοση πολλών δυτικών χωρών τα κουνελάκια να είναι συνώνυμα με την γέννηση της άνοιξης και τη χαρά αλλά στο Central Otago της Νέας Ζηλανδίας είναι συνώνυμα της καταστροφής των καλλιεργειών. Έτσι, εδώ και 26 χρόνια διοργανώνεται ένας ετήσιος διαγωνισμός στον οποίο κυνηγοί μετέχουν σε ένα 24ωρο κυνήγι με στόχο τη θανάτωση όσο το δυνατόν περισσότερων κουνελιών. Το ρεκόρ θανάτωσης αναμένεται να φτάσει φέτος στα 23.000 κουνέλια.

2.Τεράστια ομελέτα, Γαλλία

Χωρικοί στο Haux της Γαλλίας κάθε χρόνο αναλαμβάνουν να ταϊσουν και τους 1.000 κατοίκους με μια τεράστια ομελέτα που σερβίρεται την Κυριακή του Πάσχα. Στην πλατεία του χωριού ανάβουν μια μεγάλη φωτιά – με παραδοσιακό τρόπο- και οι σεφ φροντίζουν για την παρασκευή της ομελέτας χρησιμοποιώντας 5000 αυγά, περισσότερα από 45 κιλά μπέικον, κρεμμύδια και σκόρδο. Στόχος είναι να φτιάξουν μια ομελέτα περίπου 3 μέτρων. Η παράδοση αυτή είναι πρόσφατη, αφού η ομελέτα παρασκευάζεται τα τελευταία 30 χρόνια αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Ναπολέων απαίτησε να παρασκευαστεί μια τεράστια ομελέτα για τα στρατεύματα του καθώς διέρχονταν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

3.Το «μπουγέλο» της Δευτέρας, Σλοβακία

Την «βρεγμένη Δευτέρα» οι άνδρες τηρούν μια αρχαία παράδοση σύμφωνα με την οποία χτυπούν τις πόρτες σπιτιών και όταν οι γυναίκες ανοίγουν τους πετούν παγωμένο νερό που κουβαλάνε σε κουβάδες. Σύμφωνα με την παράδοση με τον τρόπο αυτό η γυναίκα ευλογείται με δύναμη και γονιμότητα. Μετά το μπουγέλο, οι άνδρες εισέρχονται στα σπίτια και ανταμείβονται με βαμμένα αυγά, λεφτά και βότκα.

4.Απόκριες της άνοιξης, Σουηδία

Τα Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά βάφουν τα πρόσωπά τους, ντύνονται μάγισσες, αρπάζουν τις σκούπες και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας γλυκά (κάπως σαν το αμερικανικό Halloween). Σύμφωνα με έναν σουηδικό θρύλο, οι μάγισσες επισκέπτονταν το δάσος της Brakulla πριν το Πάσχα για να γιορτάσουν με τον διάβολο.

5.Φωτιές στους λόφους, ΗΠΑ

Οι κάτοικοι του Fredericksburg του Τέξας ντύνονται πασχαλιάτικα κουνελάκια, έπικοι και Κομάντσι (φυλή αυτοχθόνων Ινδιάνων) και παρελαύνουν μέσα στην πόλη ενώ στη συνέχεια βάζουν φωτιά στους λόγους που την περιβάλλουν. Καθώς οι φωτιές καίνε, τα φώτα των πόλεων χαμηλώνουν. Η τελετή αυτή έχει τις ρίζες της στο 1847 και με τον τρόπο αυτό εορτάζεται η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Γερμανών εποίκων και ιθαγενών της Αμερικής.

6.To «τρέξιμο» της Παναγιάς, Ιταλία

Η πομπή της La Madonna Che Scappa πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα, στη Sulmona. Οι πιστοί μεταφέρουν αγάλματα του Χριστού που Αναστήθηκε, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Πέτρου στην εκκλησία του San Filippo Neri και εκεί αναγγέλλουν την είδηση της Αναστάσεως στη θρηνούσα Madonna του Loreto. Αφού οι άγιοι πείθουν την Παναγία για την ανάσταση του Ιησού το ομοίωμά της κινείται αργά προς τα έξω και στη συνέχεια με τη βοήθεια νέων που σηκώνουν τη βάση με το ομοίωμα η Παναγιά «ορμά» και«τρέχει» για να συναντήσει τον γιο της υπό τον ήχο των βεγγαλικών.

7.Σταύρωση, Φιλιππίνες

Τη Μ.Παρασκευή καθολικοί στις Φιλιππίνες παίρνουν μέρος σε τελετές αναπαράστασης της Σταύρωσης του Ιησού και το τελετουργικό περιλαμβάνει αυτομαστίγωμα ενώ κάποιοι επιλέγουν να σηκώσουν έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό όπως αναγκάστηκε να κάνει και ο Χριστός. Σε μια όμως πόλη, το San Fernando στο πλαίσιο της αναπαράστασης των Παθών τουλάχιστον τρεις πιστοί καρφώνονται στο σταυρό. Η Καθολική Εκκλησία έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τους πιστούς από αυτή την παράδοση ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας συστήνει στους συμμετέχοντες να κάνουν αντιτετανικό ορό και να χρησιμοποιούν αποστειρωμένα καρφιά.

Και η λίστα συμπληρώνεται με δύο ελληνικά έθιμα που σε εμάς μπορεί πλέον να φαίνονται συνηθισμένα αλλά στο εξωτερικό φαντάζουν περίεργα.