Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024 -

Παραιτείται από την ηγεσία των Τόρις ο Ρ.Σούνακ – «Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα των Συντηρητικών»



Ως πρωθυπουργός για τελευταία φορά απευθύνθηκε στο έθνος ο Ρίσι Σούνακ έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ως είθισται, στάθηκε έξω από την κατοικία στην οποία θα μετακομίσει ο Κιρ Στάρμερ, μετά την εκλογική συντριβή των Συντηρητικών και προχώρησε σε δηλώσεις.

Δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι άκουγαν χειροκροτήματα μέσα στην πρωθυπουργική κατοικία, καθώς ο Σούνακ ευχαριστούσε το προσωπικό, προτού βγει.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εκφώνησε την ομιλία παραίτησής του

 

Ο Σούνακ στη συνέχεια βγήκε έξω συνοδευόμενος από την σύζυγό του και απευθύνθηκε στους Βρετανούς λέγοντας:

«Έδωσα τα πάντα σε αυτή τη δουλειά. Αλλά εσείς στείλατε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και η δική σας κρίση είναι η μόνη που μετράει. Είναι μια δύσκολη μέρα, αλλά αφήνω αυτή τη δουλειά με τιμή που υπήρξα πρωθυπουργός της καλύτερης χώρας στον κόσμο».

Είπε ότι άκουσε την «οργή» και την «απογοήτευση» των ψηφοφόρων και προσθέτει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριπτική ήττα των Συντηρητικών.

Ο Ρίσι Σουνάκ επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, μετά το ισοπεδωτικό αποτέλεσμα για το κόμμα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Λέει ότι αυτό δεν θα γίνει «αμέσως», αλλά αφού βρεθεί ο αντικαταστάτης του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους υποψήφιους και τους προεκλογικούς φορείς των Συντηρητικών, λέγοντας: «Λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να αποδώσουμε αυτό που άξιζαν οι προσπάθειές σας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σούνακ προς το παρόν παραμένει επισήμως πρωθυπουργός, αν και σύντομα θα υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά για να αναλάβει ο Κιρ Στάρμερ του Εργατικού κόμματος.