Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πάνω από 50% η μείωση πληθυσμού των Χριστιανών σε Συρία και Ιράκ τα τελευταία 13 χρόνια



Οι πόλεμοι-σταυροφορίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής επέφερε τραγικές συνέπειες στους χριστιανικούς πληθυσμούς τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των χριστιανών έχει μειωθεί περισσότερο από 50%, ξεπερνώντας τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ ορισμένες οργανώσεις κάνουν λόγο για γενοκτονία.

Στο Ιράκ πριν δέκα χρόνια, οι χριστιανικές κοινότητες αριθμούσαν σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους. Σήμερα, δεν ξεπερνούν τους 500.000. Οι υπόλοιποι είτε αναγκάστηκαν να μετοικήσουν, είτε σκοτώθηκαν.

 

Στη Συρία, υπήρχαν 2,1 εκατ. χριστιανοί. Σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τις 600.000. Οι υπόλοιποι έγιναν είτε πρόσφυγες, είτε σκοτώθηκαν.

Πολλοί που κατάφεραν να επιβιώσουν, βρίσκονται στο Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, δίπλα σε φανατικές ισλαμιστικές ομάδες.

Μία ακόμη πτυχή της ανθρωπιστικής κρίσης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις δεν έλαβαν υπόψιν τους, την τύχη αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων, η πίστη των οποίων διέφερε από την πλειοψηφία.