Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Παγκόσμια ανησυχία για την καταστροφή στον Αμαζόνιο



Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά», έγραψε στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοψίζοντας σε μερικές λέξεις την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, όπου μαίνονται πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα.

Ο Μακρόν έκανε λόγο για «διεθνή κρίση» και ζήτησε να είναι το κορυφαίο ζήτημα προς συζήτηση στις συνομιλίες του G-7 που ξεκινούν σήμερα, κάτι που προκάλεσε την έκρηξη του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου, Τζάιρ Μπολσονάρο. «Λυπάμαι που ο πρόεδρος Μακρόν εκμεταλλεύεται ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας κι άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής για προσωπικό πολιτικό όφελος», δήλωσε ο Μπολσονάρο. Ο ίδιος είχε αρχικώς κατηγορήσει -χωρίς αποδείξεις- τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές, δηλώσεις που στη συνέχεια ανασκεύασε.

Σε δεύτερη ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για αποικιοκρατική νοοτροπία του Μακρόν, υποστηρίζοντας: «Η εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν στη σύνοδο G-7 χωρίς τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των εμπλεκόμενων χωρών θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία, προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα».

Ο «Τραμπ της Βραζιλίας», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Μπολσονάρο, είναι από τους λίγους ηγέτες που τάσσονται στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου και απορρίπτουν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και φυσικά τις συνέπειές της. Ο Μπολσονάρο, που παραδέχτηκε πως η χώρα δεν έχει τους πόρους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις δασικής γης, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει την ανησυχία της για το μέγεθος της καταστροφής. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι οι πολιτικές του λειτούργησαν σαν αναπτήρας των πυρκαγιών που καίνε το δάσος, τονίζοντας την αδυναμία του να χειριστεί την κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ανήσυχος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας πως «δεν αντέχουμε μεγαλύτερη καταστροφή σε μια μεγάλη πηγή οξυγόνου και βιοποικιλότητας». Τον προηγούμενο μήνα, η Νορβηγία και η Γερμανία ανακοίνωσαν πως σταματούν να χρηματοδοτούν πρότζεκτ κατά της αποψίλωση των δασών, καθώς προβληματίζονται για τις αλλαγές που προωθεί ο Μπολσονάρο. Αλλωστε, ο ακροδεξιός, εθνικιστής πολιτικός που βρίσκεται οχτώ μήνες στον προεδρικό θώκο έχει κάνει ξεκάθαρο πως θέλει να είναι ανοιχτός ο Αμαζόνιος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες εξόρυξης, γεωργίας και άλλων μορφών ανάπτυξης, που απαιτούν τη διάνοιξη περισσότερων αυτοκινητοδρόμων.

Την ίδια ώρα, τοπικοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες εφημερίδας που υποστήριξε πως αγρότες οργάνωσαν «Ημέρες Πυρκαγιών» βάζοντας φωτιές για τη βελτίωση του εδάφους των χωραφιών τους. Ο Αλμπέρτο Σέτζερ, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Ερευνας (ΙΝΡΕ), δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως, αν και οι φωτιές μπορεί να είναι φυσιολογικό φαινόμενο στις χρονιές με μεγαλύτερη ξηρασία, ειδικά φέτος ευθύνονται οι άνθρωποι για τα υψηλά επίπεδα των πυρκαγιών. Αγρότες, έχοντας ενθαρρυνθεί από τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας, βάζουν παράνομα φωτιές για να καθαρίσουν εκτάσεις για κτηνοτροφία και καλλιέργειες. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει περιορίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να ελέγξει την καταστροφή, υποσχόμενος αντ’ αυτού να «ανοίξει» προστατευόμενες εκτάσεις για αξιοποίηση προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

 

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Αν και η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί, την Πέμπτη το INPE έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

 

Κινητοποιήση και από Μαντόνα, Σακίρα και Ρονάλντο

Την ανησυχία τους εκφράζουν διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο με παρεμβάσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, απαιτώντας άμεσα δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εδώ και μέρες, η κινητοποίηση στα σόσιαλ μίντια είναι μεγάλη, με τα hashtags #prayforamazonia, #savetheamazon να συγκεντρώνουν εκατομμύρια αναρτήσεις. Η «βασίλισσα της ποπ», Mαντόνα, μεταξύ άλλων κάλεσε τον Μπολσονάρο να αλλάξει πολιτική και να σώσει τη χώρα και τον πλανήτη. Συνεχείς είναι οι αναρτήσεις από τον ηθοποιό Λεονάρντο ντι Κάπριο, την Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, τον ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο και τον πιλότο τη Φόρμουλα 1 Λουίς Χάμιλτον.

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, που ίδρυσε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε σε διαδηλώσεις, υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», μπροστά σε πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και τη στάση του προέδρου.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ