Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 -

Οι θεωρίες συνωμοσίας που ακολούθησαν μετά την απόπειρα δολοφονίας Τράμπ



Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου και νυν υποψήφιου Ντόναλντ Τράμπ, προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και ενώ το κλίμα στις ΗΠΑ μυρίζει μπαρούτι εδώ και αρκετό καιρό, κάποιοι δύσπιστοι θεωρούν πως η όλη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντ. Τράμπ ήταν σκηνοθετημένη.

Ένα ιδιαίτερα παρατραβηγμένο σενάριο, αφού και ο πυροβολισμός είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και φυσικά όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως το οτι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είναι ακόμα ζωντανός, είναι καθαρά θέμα τύχης, αφού η μικρή μετατόπιση του κεφαλιού του για κλάσματα του δευτερολέπτου τον γλύτωσε από την τροχιά της σφαίρας ,που χτύπησε ξυστά το αυτί του.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για την απόπειρα δολοφονίας ,η λέξη «σκηνοθετημένη» (staged) έγινε trend στο X στις ΗΠΑ.

Πώς κατάφερε ο δράστης να φτάσει στην οροφή; Γιατί δεν τους σταμάτησαν; Γεννήθηκε ένα κύμα δυσπιστίας, εικασιών και παραπληροφόρησης.

«Φαίνεται πολύ σκηνοθετημένο», έγραφε μια ανάρτηση στο X που συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο προβολές. «Κανείς στο πλήθος δεν τρέχει ή πανικοβάλλεται. Κανείς στο πλήθος δεν άκουσε ένα πραγματικό όπλο. Δεν το εμπιστεύομαι. Δεν τον εμπιστεύομαι».

Το προφίλ αναφέρει ότι η έδρα του βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Ιρλανδίας. Έκτοτε έχει επισημανθεί με ένα σημείωμα στο Χ που διευκρινίζει ότι ο πυροβολισμός ήταν πραγματικός. Μόλις αναρτήθηκαν περισσότερα βίντεο και μαρτυρίες τόσο μέσα όσο και έξω από τη συγκέντρωση, ο πανικός και ο φόβος όσων βρίσκονταν εκεί έγινε ολοφάνερος.

Οι συνωμοσίες επιδεινώθηκαν από τις εξαιρετικές εικόνες που βγήκαν στη δημοσιότητα ύστερα από τα αρχικά βίντεο. Συγκεκριμένα, μια φωτογραφία που τράβηξε ο επικεφαλής φωτογράφος του Associated Press στην Ουάσινγκτον, Έβαν Βούτσι, η οποία δείχνει τον Τραμπ με υψωμένη γροθιά, με αίμα στο πρόσωπο και το αυτί του, με φόντο τη σημαία των ΗΠΑ.

Ένας λογαριασμός στο YouTube με έδρα τις ΗΠΑ ανέφερε ότι η φωτογραφία ήταν απλά «πάρα πολύ τέλεια» και αναρωτήθηκε πώς έπιασαν «τη σημαία τοποθετημένη τέλεια και όλα τα σχετικά». Η ανάρτηση στο X έφτασε σχεδόν το ένα εκατομμύριο προβολές – αλλά αργότερα διαγράφηκε από το άτομο που τη μοιράστηκε. Είναι σημαντικό να διορθώνεσαι, αν κάνεις λάθος, ανέφεραν σε ξεχωριστή ανάρτηση στον λογαριασμό.

Άλλοι επεσήμαναν ότι, την ώρα που έπεφταν οι πυροβολισμοί, ο Τραμπ σηκώνει το χέρι του στη σκηνή. Το χρησιμοποίησαν αυτό για να υποδηλώσουν ότι η εκδήλωση ήταν στημένη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν κάτι τέτοιο.

«Σκηνοθετημένο για να αποσπάσει συμπάθεια; Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτούς τους ανθρώπους για τίποτα και, όχι, δεν πρόκειται να προσευχηθώ γι’ αυτόν», έγραψε ένας άλλος σχολιαστής με έδρα τις ΗΠΑ.

Πολλές από τις πιο viral αναρτήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής, προήλθαν από αριστερούς χρήστες που μοιράζονται τακτικά τις αντι-Τραμπ απόψεις τους, σημειώνει το BBC. Είχαν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες followers και επομένως σημαντική απήχηση στον κόσμο.