Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 -

Οι Ρώσοι αστροναύτες πέρασαν 5 ώρες στο ανοικτό διάστημα



ΜΟΣΧΑ. Οι Ρώσοι αστροναύτες Γκεννάντι Παντάλκα και Μιχαήλ Κορνιένκο πέρασαν πάνω από πέντε ώρες στο ανοικτό διάστημα, όπου εκτέλεσαν όλες τις υποθέσεις που τους έθεσαν.

Κατά τη διάρκεια εργασιών στο κενό του αέρος οι αστροναύτες τοποθέτησαν μαλακά χερούλια στο υπηρεσιακό τμήμα "Zvezda", καθάρισαν το φινιστρίνι αρ. 2 στο ίδιο τμήμα του σταθμού και τοποθέτησαν βάσεις για εγκατάσταση κεραιών της ραδιοφωνικής επικοινωνίας του σταθμού. Έπειτα φωτογράφησαν τις επιστημονικές συσκευές Expose-R, αποσυναρμολόγησαν το μπλοκ του δείκτη του πειράματος "Obstanovka", πήραν δείγματα από ηλιακές μπαταρίες αρ. 4 και σε άλλες περιοχές.

Έπειτα οι αστροναύτες άλλαξαν τον προσανατολισμό της συσκευής ελέγχου της πίεσης στο μικρό ερευνητικό τμήμα "Poisk" και στο τέλος πραγματοποίησαν την φωτογράφηση της εξωτερικής επιφάνειας του ρωσικού τμήματος του σταθμού.

Το Expose-R είναι το πείραμα του Ευρωπαϊκού διαστημικού Πρακτορείου που πραγματοποιείται στο ρωσικό τμήμα του σταθμού. Έγκειται στην τοποθέτηση δειγμάτων βιολογικών υλικών σε εξωτερική επιφάνεια του σταθμού σε συνθήκες ανοικτού διαστήματος.

Το πείραμα "Obstanovka" είναι ρωσικό και αποσκοπεί στον εντοπισμό διεργασιών του πλάσματος και των κυμάτων με βοήθεια ειδικών συσκευών, οι οποίες οι διεργασίες σχετίζονται με την εμφάνιση στην ιονόσφαιρα σχέσεων του Ήλιου και της Γης, με την παρακολούθηση της επίδρασης των ηλεκτρομαγνητικών εκρήξεων σε τεχνολογικές υποδομές και ζωντανούς οργανισμούς.