Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να προστατευτούν από πράξεις γενοκτονίας, έκρινε το δικαστήριο της Χάγης



Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ψήφισε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να σταματήσει οτιδήποτε σχετίζεται με τη γενοκτονία στη Γάζα.

Με ψήφους 16 κατά, το δικαστήριο ψήφισε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να αποτρέψει και να τιμωρήσει όσους εμπλέκονται στην υποκίνηση γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Και πάλι, με ψήφους 16 υπέρ, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά» μέτρα για να εξασφαλίσει την παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας και των βασικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, έκρινε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα, τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική, είναι ευλογοφανή.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει τη λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε νωρίτερα σήμερα ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στη Γάζα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρακολουθεί στενά τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τη σημερινή του ετυμηγορία, κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι εύλογα, ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται. Η εξέταση της υπόθεσης σε βάθος είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.