Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες για τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, σύμφωνα με τους οποίους οι έλεγχοι θα πρέπει να περιοριστούν στο ένα έτος κατ΄ ανώτατο όριο, αντί για δύο που ισχύει σήμερα.
Οι νέοι κανόνες για τους ελέγχους στο χώρο Σένγκεν εγκρίθηκαν με 319 ψήφους υπέρ, 241 κατά, και 78 αποχές.
Η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τάνια Φαγιόν (Σοσιαλιστές, Σλοβενία) δήλωσε ότι ο χώρος Σένγκεν -ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ- κινδυνεύει σοβαρά εξαιτίας των συνεχιζόμενων παράνομων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα από έξι κράτη για πάνω από τρία χρόνια, παρά τη μέγιστη επιτρεπόμενη περίοδο των δύο ετών. «Αυτό δείχνει πόσο ασαφείς είναι οι κανόνες και σε τι βαθμό τα κράτη μέλη τούς ερμηνεύουν και τους εφαρμόζουν εσφαλμένα. Αν θέλουμε να σωθεί ο χώρος Σένγκεν αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει και να υπάρξουν σαφείς κανόνες», ανέφερε η Τ. Φαγιόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν, ο οποίος βρίσκεται υπό αναθεώρηση, επιτρέπει στα κράτη-μέλη να διενεργούν προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα, σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια. Η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία ασκούν σήμερα ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων που προέκυψαν από τη μεταναστευτική κρίση που άρχισε το 2015, ενώ η Γαλλία πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορά της λόγω μόνιμης τρομοκρατικής απειλής.
Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η αρχική περίοδος των συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να περιορισθεί σε δύο μήνες, αντί για έξι που ισχύει τώρα και οι συνοριακοί έλεγχοι δεν θα μπορούν να παραταθούν πέραν του ενός έτους, αντί για το τρέχον μέγιστο όριο των δύο ετών. Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι καθώς η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων επηρεάζεται από τους προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ως έσχατο μέτρο.
Οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει στη δική του θέση από τον Ιούνιο.