Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

Oι ΗΠΑ κατάσχεσαν ρωσικά κεφάλαια για να βοηθήσουν στρατιωιτκά την Ουκρανία



Μια πρωτοφανής κίνηση των  ΗΠΑ, δημιουργεί νέα δεδομένα στα παγκόσμια οικονομικά παινίδια, αφού με νόμο κατασχέθηκαν  ρωσικά κεφάλαια 5 ως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα διατεθούν για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Με αυτήν την κίνηση, θα μπορεί θεωρητικά το τραπεζικό σύστημα ενός κράτους να κατάσχει καταθέσεις ενός άλλου κράτους και να διαθέτει όπου εκείνο επιθυμεί για τα δικά του συμφέροντα.

 

Αυτό βεβαίως εγείρει πολλά και σημαντικά ζητήματα ως προς την αξιοπιστιά των τραπεζικών συστημάτων αλλά και της αδιαφανούς νομοθεσίας που επιτρέπει μια τέτοια κίνηση και που θα εγείρει πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα.

Ο νόμος για την  κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, μπήκε μέσα στο «πακέτο» των τροπολογιών που πέρασαν οι Δημοκρατικοί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, με την βοήθεια και μεγάλης μερίδας των Ρεπουμπλικανών. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονταν η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, αλλά και η απαγόρευση της χρήσης του TikTok στις ΗΠΑ εκτός εάν αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Ρωσία διαμέσου του προέδρου της ρωσικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, ανακοίνωσε πως μπορεί πλέον να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθέτησε τέτοιο νόμο που θα επιτρέπει την μεταβίβαση κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.

«Η Ουάσινγκτον υιοθέτησε νόμο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να προκαλέσει την ΕΕ να κάνει το ίδιο βήμα, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

 «Η χώρα μας έχει τώρα κάθε λόγο να λάβει συμμετρικές αποφάσεις σε σχέση με τα ξένα περιουσιακά στοιχεία», τόνισε ο Βολόντιν.