Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

«Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία» λέει ο επικεφαλής του Πενταγώνου



Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους συμμάχους ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει δεσμευμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ακόμη και αν η Ουάσινγκτον έχει ουσιαστικά ξεμείνει από χρήματα για να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο και λίγες ενδείξεις υπάρχουν ότι το Κογκρέσο θα διαθέσει και πάλι κεφάλαια.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αρνείται μέχρι τώρα να οργανώσει ψηφοφορία για ένα νοσμοσχέδιο, με το οποίο θα παρέχονταν επιπλέον 60 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, και ο Λευκός Οίκος πασχίζει να βρει τρόπους για να στείλει βοήθεια στο Κίεβο, το οποίο πολεμάει με τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ο Όστιν ηγείται της μηνιαίας συνόδου γνωστής ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία, η οποία διεξάγεται στην Αεροπορική Βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία και στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 σύμμαχοι που υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία … Αυτός ο συνασπισμός δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία», τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά την έναρξη της συνάντησης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Ο Όστιν, ο οποίος ταξιδεύει φέτος για πρώτη φορά αφότου υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, δεν είπε πώς η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει την Ουκρανία χωρίς επιπλέον κεφάλαια και δεν ανέφερε συγκεκριμένα το Κογκρέσο.

Αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η έλλειψη διαθέσιμων κεφαλαίων έχει ήδη αντίκτυπο επί του πεδίου στην Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να διαχειριστούν λιγοστούς πόρους.

«Πιστεύω πως οι σύμμαχοί μας γνωρίζουν καλά την κατάστασή μας όσον αφορά τη χρηματοδότηση και οι Ουκρανοί ακόμα περισσότερο από τον καθένα, λόγω των ελλείψεων που έχουν ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να τους εφοδιάσουμε», δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος του αμυντικού τομέα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα στείλει στην Ουκρανία 300 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, αλλά πρόσθεσε πως αυτή είναι μια έκτακτη κίνηση επειδή υπήρξε απροσδόκητη εξοικονόμηση από στρατιωτικά συμβόλαια που είχε συνάψει το Πεντάγωνο.

Αξιωματούχοι δεν έχουν αποκλείσει ότι μπορεί να βρεθούν και άλλες οικονομίες, όμως λένε ότι το ποσό αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την απουσία δράσης από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, ο Όστιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με σκεπτικισμό στην Ευρώπη.

«Για τους ηγέτες των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ταξιδεύουν στην Ευρώπη με το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες μακροπρόθεσμα στην Ουκρανία», λέει η Ρέιτσελ Ρίζο του Κέντρου για την Ευρώπη του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσινγκτον.