Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

Οι αντικαπνιστικοί νόμοι έχουν συντελέσει στην βελτίωση της δημόσιας υγείας



Τα άτομα που ζουν σε χώρες όπου ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχουν χαμηλότερα ποσοστά παθητικού καπνίσματος και καλύτερη υγεία, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση δεδομένων που αφορούν 21 χώρες. 

Πρόκειται για αξιολόγηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποCochrane Library και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σχετίζεται άμεσα μείωση των προβλημάτων υγείας και τους θανάτους, ειδικά όσων σχετίζονται με την καρδιακή νόσο. 

Να σημειωθεί ότι προηγούμενη ανασκόπηση της Cochrane Collaboration το 2010 είχε δείξει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος μειώνει την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, αλλά τότε οι ερευνητές δεν είχαν καταφέρει να αποδείξουν ότι αυτό συντελεί σε καλύτερη υγεία. 

Έτσι αυτή τη φορά, οι επιστήμονες εστίασαν σε έρευνες που διερευνούσαν πέραν της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Για παράδειγμα ερεύνησαν ιατρικές βάσεις δεδομένων για μελέτες που συσχέτιζαν την απαγόρευση του καπνίσματος με τα ποσοστά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αναπνευστικά προβλήματα, τη βρεφική υγεία και θανάτους. 

Τελικά, επικεντρώθηκαν σε 77 μελέτες από 21 χώρες, με στοιχεία από νοσοκομειακά αρχεία, εθνικά αρχεία υγείας και χώρους εργασίας. 

Σαράντα τρεις μελέτες εξέταζαν συγκεκριμένα τα εμφράγματα και το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Τριάντα τρεις διαπίστωσαν ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία είχε συντελέσει σε μείωση των συγκεκριμένων ιατρικών συμβαμάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην Ιρλανδία έδειξε 26% μείωση των θανάτων από καρδιακή νόσο και 32% μείωση στους θανάτους από εγκεφαλικά επεισόδια. 

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης στοιχεία ότι η απαγόρευση του καπνίσματος ήταν ωφέλιμη για το αναπνευστικό σύστημα και τη συνολική υγεία των νεογνών. Ωστόσο, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων θεωρήθηκε πολύ χαμηλή. 

«Πιστεύω ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία ωφελεί όλους μας λόγω της μείωσης έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Η εφαρμογή ανάλογης νομοθεσίας, παγκοσμίως, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα δημόσιας υγείας, μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στην δημόσια υγεία» σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης Σεσίλ Κελλεχερ από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία. 

Η Λιζ Κλέιν του Κέντρου Αριστείας στην Επιστήμη Ρύθμισης του Καπνού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο σχολιάζει ότι «η παρούσα ανασκόπηση περιέχει τόσο ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι όταν απαγορεύεις τοκάπνισμα σε δημόσιους χώρους, παρατηρήσεις λιγότερα εμφράγματα σε επίπεδο κοινότητας. Κι ενώ δεν ισχύουν αντικαπνιστικοί νόμοι σε κάθε πολιτεία ή πόλη, όπου εφαρμόζονται προστατεύουν τη δημόσια υγεία. Και το μήνυμα που θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι είναι ότι οι αντικαπνιστικοί νόμοι είναι μια αποτελεσματική στρατηγική».