Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ο Πούτιν προσκάλεσε τον Ερντογάν στα εγκαίνια του νέου Τζαμιού της Κριμαίας



Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν στην έναρξη του Καθεδρικού Τζαμιού στην Κριμαία και αντέδρασε θετικά, στην Κριμαία που υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένος ότι δεν αναγνωρίζει ως με΄ρος της Ρωσίας και ότι πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία...

«Έχω ήδη καλέσει τον πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας. Ξέρει για αυτό και, κατά την άποψή μου, αντέδρασε πολύ θετικά στην πρόταση αυτή. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα είναι πραγματικά, αν θα έχει χρόνο, την ευκαιρία να έρθει» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει σχέσεις με την Τουρκία και φιλία με όλες τις χώρες.

Η πρόταση είχε υποβληθεί από τον Μουφτή των Μουσουλμάνων της Κριμαίας, Χατζί Εμιράλι Αμπλάεφ: «Επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω στα εναρκτήρια του Τζαμιού της Μητρόπολης και θα ήταν ίσως σκόπιμο να προσκαλέσετε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ερντογάν, δεν θα αρνηθεί», είχε πει ο μουφτής.

Το νέο τζαμί που βρίσκεται στη Συμφερούπολη καταλαμβάνει 5,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και έχει χωρητικότητα 2,6 πιστών. Το κτίριο αποτελείται από δύο τμήματα- το κεντρικό κτίριο με τρούλο και αυλή με κιονοστοιχίες και μιναρέδες. Η κατασκευή του τζαμιού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, όλες οι παραδοσιακές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, κάνουν μια πολύ σοβαρή εποικοδομητική συμβολή στη διαθρησκευτική ηρεμία. Όπως ανέφερε πολλά τεμένη έχουν χτισθεί σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια «Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ πριν», είπε.

Οι μουσουλμάνοι της Κριμαίας έχουν ονειρευτεί εδώ και χρόνια το καθεδρικό τζαμί.

«Ο αριθμός των μουσουλμάνων μας, που συνεχώς πηγαίνουν στο Χατζ, στη Σαουδική Αραβία, αυξάνεται. Είμαστε σε επαφή με τους φίλους μας στη Σαουδική Αραβία, μας βοηθούν να διασφαλίσουμε αυτά τα προσκυνήματα. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Πούτιν.