Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ξεπέρασε τον Νικολά Σαρκοζί, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012, σε θετικές γνώμες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match και του ραδιοφωνικού δικτύου Sud-Radio.
Το 45% των ερωτηθέντων εξέφρασε «καλή γνώμη» για τον πρόεδρο που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste, PS) τον Δεκέμβριο, ποσοστό αυξημένο κατά 14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό των πολιτών που εξέφρασε θετική γνώμη για τον ηγέτη του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (Les Républicains) περιορίστηκε στο 35% (-2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο).
Ο Φρεντερίκ Νταμπί, ανώτερο στέλεχος του Ifop, διέβλεψε «ένα σημείο καμπής στη δημόσια διαμάχη» των ηγετών των δύο παραδοσιακών παρατάξεων εξουσίας της Γαλλίας.
Αρκετές δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει τη θεαματική άνοδο του ποσοστού δημοφιλίας του Ολάντ -που βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα- μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, την 13η Νοεμβρίου. Τα μέσα ενημέρωσης εξήραν τον τρόπο που ο πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετώπισε τις πιο αιματηρές επιθέσεις στη γαλλική επικράτεια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Ολάντ, ο οποίος για μεγάλο διάστημα ήταν ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας, πιστώθηκε επίσης την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα COP21 στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα. Το PS διατήρησε την εξουσία στις πέντε από τις 13 περιφέρειας στις εκλογές της Κυριακής, περισσότερες από ό,τι αναμενόταν.
Αντιθέτως, άλλη δημοσκόπηση της TNS Sofres-one point για λογαριασμό της εφημερίδας Le Figaro, των δικτύων LCI και RTL, κατέδειξε ότι εάν οι προεδρικές εκλογές του 2017 διεξάγονταν σήμερα, ο Ολάντ δεν θα περνούσε στον β' γύρο, καθώς θα καταλάμβανε την τρίτη θέση: συγκεντρώνει το 19% των προθέσεων ψήφου, υπολειπόμενος τόσο της Μαρίν Λεπέν (26%), όσο και του Σαρκοζί (24%).
Βάσει του γαλλικού εκλογικού συστήματος μόνο οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών περνούν στον δεύτερο γύρο. Ο Σαρκοζί είχε ηττηθεί από τον Ολάντ στις εκλογές του 2012.