Περιορισμένο προσφυγικό κύμα καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και παιδιά από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Την ίδια ώρα η Αρμοστεία εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία καθώς βλέπει να αναπτύσσονται ραγδαία φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας ιδιαίτερα από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η πολιτική των κλειστών συνόρων αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των προσφύγων οδηγούν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσφυγική κρίση έχει διχάσει βαθιά την ΕΕ και παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμειναν πως το ζήτημα αφορά το σύνολο των κρατών μελών Αυστρία και Ουγγαρία χτίζουν ήδη τους φράχτες που θα κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός των εδαφών τους και θα τους εγκλωβίσουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα καλείται να σηκώσει δυσανάλογο φορτίο και αυτό θα υπερτονίσει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες ενώ θα παρουσιάσει και το έργο που έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο υποδομών υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων , σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα. Τα Hot Spots είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ ολοκληρώνονται και τα relocations camps ενώ τρέχει και το πρόγραμμα επιδοτούμενων ενοικίων για όσους πρόσφυγες παραμείνουν στην Ελλάδα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός αυτό η ΕΕ θα δώσει διορία 3ων μηνών για να ολοκληρωθεί το σύνολο των δεσμεύσεων ώστε να μην προχωρήσουν περιοριστικά μέτρα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παραδέχεται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αρχή της προσφυγικής κρίσης , οι οποίες όμως δικαιολογούνται καθώς οι ροές ήταν εξαιρετικά μεγάλες, μάλιστα όπως είπαν στο newpost είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι έτοιμος να υποδεχθείς 10.000 πρόσφυγες την ημέρα.
Μάλιστα σε απόλυτη συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές η Ύπατη Αρμοστείαυποδέχεται και φιλοξενεί τους πρόσφυγες με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάτι που καταγράφεται και από τους ίδιους τους πρόσφυγες που εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στους νησιώτες και τους ψαράδες που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταδικάζει τις συμπεριφορές κρατών που ταλαιπωρούν τους πρόσφυγες αφήνοντας τους εγκλωβισμένους στα σύνορα ή προχωρούν σε στιγματισμό τους ή ακόμα και σε κατάσχεση χρημάτων ή πολύτιμων αντικειμένων που κατέχουν. Κάτι που συμβαίνει στη Δανία. Μάλιστα η Κοπεγχάγη βάζει ένα ακόμα εμπόδιο αυξάνει σε 3 έτη , από 1 που ίσχυε μέχρι σήμερα, την αίτηση γα την οικογενειακή επανένωση.