Η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε σχέδιο επαναφοράς μιας μορφής υποχρεωτικής θητείας των νέων, ηλικίας 16 ετών, στις ένοπλες δυνάμεις.
Η ιδέα ήταν το ίδιου του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν και είχε αναφερθεί σε αυτή κατά την προεκλογική του εκστρατεία επιχειρηματολογώντας πως η επαναφορά μιας μορφής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας θα βοηθήσει στην καλλιέργεια ενός αισθήματος πολιτικού καθήκοντος, θα ενθαρρύνει τους νέες και τις νέες της Γαλλίας να συμμετέχουν στα κοινά, στη ζωή του γαλλικού έθνους και φυσικά θα προάγει την κοινωνική συνοχή.
Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Μακρόν είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος που δεν έχει υπηρετήσει στον στρατό αφού η υποχρεωτική θητεία αφού αυτή καταργήθηκε το 1996 όταν εκείνος ήταν 18 ετών.
Πριν το 1996, όλοι οι Γάλλοι άνδρες υπηρετούσαν ένα χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σήμερα το 60% των Γάλλων- όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις- είναι υπέρ της επαναφοράς της θητείας αν και πολλοί ήταν εκείνοι που χάρηκαν το 1996 όταν έμαθαν πως δεν χρειάζεται να υπηρετήσουν.
Η νέα μορφή θητείας
Η νέα υποχρεωτικής υπηρεσίας προς το έθνος που συστήνει ο Μακρόν δεν θα κάνει διαχωρισμό στα φύλα αφού σε «στράτευση» καλούνται, βάσει του σχεδίου, και αγόρια αλλά και κορίτσια ηλικίας 16 ετών.
Η υπηρεσία θα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα είναι υποχρεωτική και διάρκειας ενός μήνα και στόχος είναι να επιτρέψει στους υπηρετούντες «να σμιλεύσουν νέες σχέσεις και να αναπτύξουν το ρόλο τους στην κοινωνία».
Τα καθήκοντα των υπηρετούντων θυμίζουν όμως πιο πολύ αυτά των προσκόπων ή της πολιτικής άμυνας σε χώρες πχ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Για παράδειγμα προβλέπεται εθελοντική διδασκαλία, συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις και άλλες ανάλογες δραστηριότητες ενώ θα υπάρχει και παραδοσιακή στρατιωτική προετοιμασία με την αστυνομία, την πυροσβεστική υπηρεσία ή το στρατό.
Η δεύτερη φάση προβλέπει την εθελοντική τοποθέτηση των υπηρετούντων, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών -και έως ενός έτους- «σε μια περιοχή που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια». Αλλά και πάλι θα μπορούν να επιλέξουν να διεξάγουν εθελοντικές εργασίες που συνδέονται την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον ή την κοινωνική μέριμνα.
Το κόστος και οι αντιδράσεις
Η αλήθεια βέβαια είναι, όπως γράφει το BBC, πως ο Μακρόν αυτό δεν ήταν το αρχικό σχέδιο του Μακρόν. Αναγκάστηκε όπως φαίνεται να κάνει κάποιες εκπτώσεις εξαιτίας του κόστους. Ακόμη και τώρα, μετά τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό σχέδιο, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 1,6δισεκ ευρώ το χρόνο ενώ θα απαιτούνται επενδύσεις ύψους 1,7δισεκ ευρώ.
Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν και η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται στις αρχές του 2019 ενώ σε δημοσκοπήσεις φαίνεται πως το 60% των Γάλλων βλέπει θετικά το σχέδιο Μακρόν.
Υπάρχουν βέβαια, κατά κάποιους, και ορισμένα νομικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν καθώς μια ομάδα εργασίας, που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το σχέδιο νόμου, προειδοποίησε ότι το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει στο κράτος να αναγκάσει ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού να περάσει χρόνο μακριά από το σπίτι του εάν δεν υπάρχει θέμα εθνικής άμυνας.
Επίσης, 14 οργανώσεις νέων αντιδρούν σφόδρα στο σχέδιο Μακρόν- στο οποίο ο ίδιος όμως επιμένει και μάλιστα με πάθος. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν πως υπάρχουν «ασάφειες» στο σχέδιο Μακρόν και εκφράζουν μια βαθιά δυσαρέσκεια στην ιδέα να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα κοινό για όλους ενώ κάνουν λόγο για καταπάτηση του δικαιώματος τους να κάνουν ελεύθερα τις δικές τους επιλογές. «Το να επιλέξει κανείς να αναλάβει μια δέσμευση είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια τη δέσμευση, αν όχι περισσότερο», υποστηρίζουν.