Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Ο Λίβελσμπεργκερ υπηρετούσε ως ειδικός πληροφοριών και επιχειρήσεων του στρατού



Ο 37χρονος βετεράνος του στρατού Μάθιου Λίβελσμπεργκερ που οι αρχές τον θεωρούν ως τον βασικό  ύποπτο για την ανατίναξη ενός Tesla Cybertruck έξω από το ξενοδοχείο Trump International στο Λας Βέγκας, υποστήριζε φανατικά τους Ουκρανούς εθνικιστές, όπως αποκαλύπτει και φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

 

Ο 37χρονος σκοτώθηκε και επτά περαστικοί τραυματίστηκαν όταν το Cybertruck που οδηγούσε εξερράγη έξω από το ξενοδοχείο την Τετάρτη.

Σε μια φωτογραφία που φέρεται να κοινοποιήθηκε από τη σύζυγο του Μάθιου Λίβελσμπεργκερ στο Facebook το 2016, ο πρώην στρατιώτης φαίνεται να φορά ένα μπλουζάκι με το ουκρανικό οικόσημο και το σύνθημα «Slava Ukraini» ή «Δόξα στην Ουκρανία»!

 

Έξι χρόνια πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία!

Επινοήθηκε από Ουκρανούς εθνικιστές στις αρχές του 20ου αιώνα και η φράση έγινε δημοφιλής από την πτέρυγα της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) του συνεργάτη των Ναζί Στέπαν Μπαντέρα.

Ανακηρύχθηκε ως η επίσημη αναφώνηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2018 από τον Πρόεδρο Πιότρ Ποροσένκο, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014, με το οποίο ανατράπηκε ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από τότε που κλιμακώθηκε η σύγκρουση με τη Ρωσία το 2022, το «Slava Ukraini» έχει γίνει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύνθημα που χρησιμοποιείται από τους υποστηρικτές του Κιέβου.

Πριν, ωστόσο, χρησιμοποιούνταν κυρίως από νεοναζί και άλλους Ουκρανούς δεξιούς εξτρεμιστές.

Την εποχή που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ υπηρετούσε ως ειδικός πληροφοριών και επιχειρήσεων με τους επίλεκτους Green Berets του αμερικανικού Στρατού, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

Ένας εκπρόσωπος του Στρατού είπε στο CBS News ότι ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ υπηρέτησε για 19 χρόνια και βρισκόταν κοντά στη Στουτγάρδη στη Γερμανία πριν πάρει άδεια και επιστρέψει στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Δεν είναι σαφές εάν ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ είχε πάει ποτέ στην Ουκρανία, αν και ο Στρατός επιβεβαίωσε ότι ολοκλήρωσε πολλαπλές θητείες στο Αφγανιστάν.

Σε ένα σχόλιο στο LinkedIn, ο Livelsberger απάντησε σε μια προσφορά εργασίας στην Ουκρανία λέγοντας ότι γνώριζε έναν «κορυφαίο» λοχία των ειδικών δυνάμεων που «έψαχνε ακριβώς αυτή την ευκαιρία».

Ως Πράσινο Μπερέ, ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ είχε έδρα στο Fort Liberty (παλαιότερα γνωστό ως Fort Bragg) στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Σαμσούντ ντιν Τζαμπάρ, ο οποίος σκότωσε 14 άτομα στην επίθεση με όχημα στη Νέα Ορλεάνη το πρωί της Τετάρτης, ήταν τοποθετημένος  επίσης στο Fort Liberty και αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν.

Ο Στρατός διερευνά επί του παρόντος εάν οι άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους, είπε ένας εκπρόσωπος στο AP.

Ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ και ο Jabbar νοίκιασαν αμφότεροι τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις τους μέσω της εταιρείας car-sharing Turo, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι κανένας από τους ύποπτους «δεν είχε εγκληματικό υπόβαθρο που θα τους είχε χαρακτηρίσει ως απειλή για την ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι ο Μάθιου Λίβελσμπεργκερ φέρεται να είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι πριν την έκρηξη.

«Ο άνδρας μέσα στο Cybertruck που ανατινάχθηκε έξω από το ξενοδοχείο Τραμπ στο Las Vegas υπέστη πυροβολισμό στο κεφάλι πριν από την έκρηξη», είπε ο σερίφης της περιοχής.

O σερίφης Κέβιν Μακμάχιλ, είπε ότι ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε είναι ο Αλαν Λιβελσμπέργκερ, εν ενεργεία μέλος του αμερικανικού Στρατού, ο οποίος βρέθηκε με ένα όπλο στα πόδια του και μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο στρατιώτης που βρισκόταν μέσα στο όχημα αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι πριν από την έκρηξη και πιθανότατα σχεδίαζε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, αλλά η εκρηκτική ύλη ήταν υποτυπώδης και το όχημα με τις ατσάλινες πλευρές απορρόφησε μεγάλο μέρος της δύναμης, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Η έκρηξη «κινήθηκε προς τα έξω και προς τα πάνω» και δεν έπληξε τις πόρτες του ξενοδοχείου που βρίσκονταν λίγα μέτρα μακριά, δήλωσε επίσης ο σερίφης.

«Το επίπεδο πολυπλοκότητας δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε από ένα άτομο με αυτού του είδους τη στρατιωτική εμπειρία», δήλωσε ο Κένι Κούπερ, ειδικός πράκτορας.

Μεταξύ άλλων απανθρακωμένων αντικειμένων που βρέθηκαν μέσα στο φορτηγό ήταν ένα δεύτερο πυροβόλο όπλο, ένας αριθμός πυροτεχνημάτων, διαβατήριο, στρατιωτική ταυτότητα, πιστωτικές κάρτες, ένα iPhone και ένα smartwatch, δήλωσε ο Μακμάχιλ. Οι αρχές δήλωσαν ότι και τα δύο όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα.

Στην περίπτωση των δύο αντρών έχουμε τα εξής κοινά περίεργα χαρακτηριστικά:

  • Και οι δύο είναι μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων
  • Και οι δύο θεωρούνταν υπεράνω υποψίας για να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια
  • Και οι δύο πολύ «βολικά» απεβίωσαν (ο ένας με ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς της Νέας Ορλεάνης και ο άλλος φέρεται ότι αυτοκτόνησε) οπότε είναι αδύνατον να ανακριθούν και να προκύψουν άλλα στοιχεία
  • Ο ένας φέρεται να είναι θαυμαστής του ISIS και ο άλλος να είναι θαυμαστής των εξτρεμιστών Ουκρανών. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο υπερασπίζονται ακραίες ιδεολογίες που όμως είναι αρεστές στην Δύση καθώς στρέφονται άμεσα εναντίον των ρωσικών συμφερόντων (Η μεν πρώτη οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ, βασικού συμμάχου των Ρώσων και απαραίτητου παράγοντα για την διατήρηση των ρωσικών βάσεων στην Συρία και η δεύτερη στο σφαγείο της Ουκρανίας, όπου ακόμα και αν κερδίσει η Ρωσία θα το επιτύχει με πολύ βαρύ τίμημα)
  • Και οι δύο φέρεται να ήταν τοποθετημένοι στην ίδια στρατιωτική βάση στο Fort Liberty και νοίκιασαν τα οχήματά τους μέσω της ίδιας εταιρείας

Από αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά προκύπτουν κάποια συμπεράσματα:

  • Έχουν πολλά κοινά σημεία σε τέτοια κλίμακα ώστε να αμφισβητούν το νόμο των πιθανοτήτων σε πολύ μεγάλο βαθμό για να αποκλείσει κάποιος το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες να μην γνωριζόντουσαν ή να μην είχαν κοινή αποστολή
  • Και οι δύο μέχρι την ημέρα που επέλεξαν να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες ήταν κυριολεκτικά «ανύπαρκτοι», δηλαδή κανείς δεν μπορούσε να τους θεωρήσει ως μελλοντικούς τρομοκράτες και διέθεταν ένα προφίλ απαγορευτικό για τέτοιου είδους προβλέψεις, ήταν δηλαδή ένα είδος «Μαντζουριανού Υποψήφιου»,

Τι κρύβεται από πίσω τους; Σίγουρα υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης και όχι τυχαία λίγες ημέρες πριν αναλάβει ο Ν.Τραμπ προεδρικά καθήκοντα, άλλωστε αυτό συμβόλιζε η επίθεση έξω από το Trump Tower του Λας Βέγκας.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μήνυμα προς τον εκλεγμένο πρόεδρο που θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία (ουσιαστικά με βαριά ήττα του Κιέβου και της Δύσης) σε αντίθεση με κάποιους κύκλους που θέλουν την διατήρησή του μέχρι την καταστροφή της Ρωσίας (κάτι αδύνατο να συμβεί αλλά ακόμα και αν μπορούσαν δεν θα το επέτρεπε η Κίνα καθώς μετά θα ακολουθούσε).

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει πολύ δουλειά να κάνει από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα υπογράψει τα χαρτιά της ορκωμοσίας και η τρομοκρατία δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτή του παρελθόντος.