Κυριακή 28 Ιουλίου 2024 -

Ντούντα: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ βρίσκεται σε πόλεμο»



Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην Washington Times, ο Ντούντα τόνισε ότι η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας εξαρτάται από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας και ότι είναι αδύνατο να ενταχθεί μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022 και στη σύνοδο κορυφής της Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023 διαβεβαιώθηκε ότι θα ενταχθεί όταν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της, και το ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι η ένταξη είναι αδύνατη όσο συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση​​.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί η επικράτηση της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλοι σύμμαχοι θεωρούν ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο, ενεργοποιώντας το Άρθρο 5 της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.