Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νότια Αφρική: Σώοι βγήκαν από τις στοές χρυσωρυχείου όπου είχαν εγκλωβιστεί οι 950 εργάτες



Οι σχεδόν χίλιοι μεταλλωρύχοι που είχαν παγιδευτεί στις στοές ενός χρυσωρυχείου στη Νότια Αφρική εξαιτίας μιας διακοπής της ηλεκτροδότησης βγήκαν όλοι σώοι ξανά στην επιφάνεια, γνωστοποίησε πριν από λίγο η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Sibanye Gold.

«Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε» και η επιχείρηση διάσωσης μπόρεσε να αρχίσει, δήλωσε ο Τζέιμς Γουέλστεντ, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ο πρώτος ανελκυστήρας έφερε (στην επιφάνεια) μια πρώτη ομάδα μεταλλωρύχων», πρόσθεσε ο ίδιος κατά την έναρξη της επιχειρησης, καθώς εργαζόμενοι αποχωρούσαν από το σημείο με λεωφορεία, σώοι και αβλαβείς κατά τα φαινόμενα.

Ο Γουέλστεντ είχε δηλώσει το απόγευμα της Πέμπτης ότι περίπου 950 μεταλλωρύχοι είχαν παγιδευτεί λόγω διακοπής ρεύματος που οφειλόταν σε θύελλα στο Φρι Στέιτ σε στοές βάθους έως και 1.000 μέτρων. 

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι οι γεννήτριες που θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να τροφοδοτήσουν με ρεύμα το ορυχείο στην περίπτωση διακοπής, δεν λειτουργούν.

Η Ομοσπονδία των συνδικάτων των μεταλλωρύχων (AMCU) κατήγγειλε «την έλλειψη σχεδίων διάσωσης στο ορυχείο» και έκανε λόγο για «ένα πολύ σοβαρό συμβάν, δεδομένου του υψηλού αριθμού» των αποκλεισμένων εργαζομένων.

Τα δυστυχήματα σε ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στη Νότια Αφρική. Το 2015, 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Νοτιοαφρικανικό Επιμελητήριο Ορυχείων.