Κάποιες φορές η διάγνωση γίνεται και μετά θάνατον. Αλλά η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων από το UCL ανοίγει τον δρόμο για ταχεία και εύκολη διάγνωση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Graham Jackson, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology", σύμφωνα με το BBC και το ΑΠΕ, ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθούν στα ούρα οι πρωτεΐνες «πριόνια»,που ευθύνονται για τις εγκεφαλικές βλάβες.
Το τεστ, που δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, αλλά ακόμη «χάνει» αρκετές περιπτώσεις, χρειάζεται κι άλλη βελτίωση, προτού να χρησιμοποιηθεί κλινικά. Όμως, ακόμη κι αν καταστεί εφικτή η απλή και έγκαιρη διάγνωση, συνεχίζει να μην υπάρχει θεραπεία για τη «νόσο των τρελών αγελάδων». Παρόλα αυτά οι γιατροί ελπίζουν ότι μια πιο γρήγορη διάγνωση θα βοηθήσει μελλοντικά σε μια θεραπεία.
Για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό στη δεκαετία του ΄90 ότι η νόσος μπορεί να περάσει από τις αγελάδες στους ανθρώπους. Έκτοτε οι Αρχές παρακολουθούν στενά πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν από αυτή.