Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 -

Νομιμοποιώντας τους παράνομους εποικισμούς



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 εβδομάδων, το Ισραήλ έχει ασκήσει μια άνευ προηγουμένου παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών και του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2334 το οποίο επιβεβαίωσε την ίδρυση Ισραηλινών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη που τελούν υπό κατοχή από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι παράνομοι εποικισμοί δεν έχουν καμία νομική ισχύ, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ένα τεράστιο εμπόδιο στο όραμα των δύο κρατών που θα ζουν πλάι-πλάι με ειρήνη και ασφάλεια, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. Σύμφωνα με το ψήφισμα 2334 (2016) με 14 ψήφους υπέρ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν από την ψηφοφορία, το Συμβούλιο επανέλαβε το αίτημά του ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα και τελείως όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Υπογράμμισε ότι δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα όπως αυτά καθορίστηκαν τη 4η Ιουνίου 1967 , αναφορικά με την Ιερουσαλήμ, εκτός από εκείνες τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές μέσω των διαπραγματεύσεων. https://www.un.org/press/en/2016/sc12657.doc.htm)

Το Ισραήλ αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο ώστε να εβραϊσει το κατεχόμενο κράτος της Παλαιστίνης, να αλλάξει την πραγματικότητα επί του εδάφους κατοχής για οποιουσδήποτε μελλοντικούς εποικισμούς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 εβδομάδων: • Εγκρίθηκε η δημιουργία 6.000 εποικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων 700 εποικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ • Εγκρίθηκε η δημιουργία επιπλέον 1.162 εποικιστικών μονάδων στη Δυτική Όχθη • Εγκρίθηκε η δημιουργία επιπλέον 181 εποικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στους εποικισμούς Gilo και Ramat Shlomo.

Επιπλέον, το Ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ψήφισε στις 6 Φεβρουαρίου 2017 ένα αμφιλεγόμενο νέο νόμο που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να απαλλοτριώσει τεράστιες εκτάσεις ιδιωτικής γης παλαιστινιακών εδαφών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, νομιμοποιώντας με νομικό πλαίσιο περισσότερους από μια ντουζίνα ισραηλινούς εποικισμούς.

Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, που αναφέρεται ως « Ρυθμιστικό Νομοσχέδιο» νομιμοποιούνται πάνω από 4.000 εποικιστικές μονάδες και φυλάκια και αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ουσιαστική προσάρτηση. 

Το Ισραηλινό Κοινοβούλιο θέσπισε ένα νόμο που ισχύει μόνο για τους Εβραίους εποίκους όχι τους Παλαιστίνιους Ο Bezalel Smotrich μέλος του Ισραηλινού Κοινοβουλίου που ανήκε στο εβραϊκό πολιτικό κόμμα «Home Party», ένας από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, είπε ότι ο νόμος ήταν «ένα ιστορικό βήμα προς την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που σχεδιάζουμε την εφαρμογή της πλήρους ισραηλινής κυριαρχίας σε όλες τις πόλεις και τις κοινότητες στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (Κατεχόμενη Δυτική Όχθη)σύμφωνα με την εφημερίδα «Jerusalem Post». Ο Νόμος «Αρπαγή Γης» ονομάζεται επίσης και « Ρυθμιστικό Νομοσχέδιο»

• Αποτελεί άμεση παράβαση του Διεθνές Δικαίου, το οποίο κρίνει όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ παράνομους.

• Εδραιώνει περαιτέρω τη σημερινή πραγματικότητα στη Δυτική Όχθη σε ουσιαστική μόνιμη κατοχή, όπου Ισραηλινοί έποικοι και οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην ίδια περιοχή υπόκεινται σε «χωριστή και άνιση» εφαρμογή των νόμων, των κανόνων και των υπηρεσιών.

• Σηματοδοτεί την οριστική προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Ο Νόμος αυτός όχι μόνο προσπαθεί να νομιμοποιήσει αναδρομικά τους εποικισμούς και τα φυλάκια που είναι χτισμένα σε παλαιστινιακή ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά δίνει επίσης άδεια στους εποίκους να ξεκινήσουν την αρπαγή γης στο κατεχόμενο κράτος της Παλαιστίνης –Δυτικής Όχθης με ατιμωρησία.

• Εγκρίνει την παράνομη πράξη κλοπής γης και τις παράνομες εποικιστικές δραστηριότητες, που αποτελούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εγκλήματα πολέμου και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων. Αποφθέγματα Ισραηλινών Πολιτικών σχετικά με τους Εποικισμούς Αριέλ Σαρόν ως Υπουργός Εξωτερικών, σε σχόλια που μεταδίδονται από ισραηλινό ραδιόφωνο το Νοέμβριο του 1998 «Ο καθένας πρέπει να προχωρήσει, να τρέξει και να αρπάξει όσες κορυφές λόφων (Παλαιστινίων) μπορεί , ώστε να διευρυνθούν οι εβραϊκοί εποικισμοί γιατί ό, τι παίρνουμε τώρα θα μείνει δικό μας ... Ό, τι δεν αρπάξουμε θα πάει σε αυτούς».

Ο Αριέλ Σαρόν το 1973 ανέφερε στον Ουίνστον Τσώρτσιλ τον 3ο σχετικά με τα σχέδιά του για τον εβραϊκό εποικισμό στην Παλαιστίνη-απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη: «Θα κάνουμε ένα σάντουιτς παστουρμά με όλα αυτά. Θα προσθέσουμε μια λωρίδα των εβραϊκών εποικισμών μεταξύ των Παλαιστινίων, στη συνέχεια μια άλλη λωρίδα των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, έτσι ώστε σε 25 χρόνια ούτε ο ΟΗΕ, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανείς δεν θα είναι σε θέση να το συνθλίψει».