Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Νιέτο: Η ρητορική του Τραμπ παραπέμπει στον Μουσολίνι και τον Χίτλερ



Ο πρόεδρος του Μεξικού απέρριψε την πιθανότητα να πληρώσει η χώρα του για την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, όπως έχει προτείνει ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ και παραλλήλισε ταυτόχρονα τους "οξείς τόνους" που χρησιμοποιεί ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών με την άνοδο στην εξουσία δικτατόρων όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο στην εφημερίδα Excelsior είναι από τις πιο επικριτικές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από ξένο ηγέτη για τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα του κτηματομεσιτικού τομέα.

Ο Τραμπ, που μέχρι στιγμής προηγείται στην προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, προκάλεσε οργή στο Μεξικό με την "υπόσχεση" ότι θα χτίσει ένα τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ για να εμποδίσει τους παράνομους μετανάστες και τους εμπόρους ναρκωτικών και ότι θα αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει για το έργο αυτό.

Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα αν υπάρχει κάποιο "σενάριο" με βάση το οποίο τοΜεξικό θα πληρώσει για το τείχος εφόσον εκλεγεί ο Τραμπ, ο Πένια Νιέτο ήταν σαφής: "Δεν υπάρχει κανένα σενάριο. Πρέπει να πω ότι λυπάμαι (για το σχέδιο του Τραμπ) και φυσικά δεν μπορώ να συμφωνήσω με τη στάση αυτού του Αμερικανού πολιτικού".

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει το Μεξικό ότι στέλνει βιαστές και εμπόρους ναρκωτικών στις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τα ποσά για την έκδοση βίζας για ορισμένους Μεξικανούς και για όλες τις κάρτες διέλευσης των συνόρων, ώστε η χώρα αυτή να πληρώσει για το τείχος.

Ο Πένια Νιέτο άσκησε κριτική στον "λαϊκισμό" της προεκλογικής εκστρατείας τουΝτόναλντ Τραμπ ο οποίος, όπως είπε, προωθεί "πολύ εύκολες, απλουστευτικές λύσεις σε προβλήματα που προφανώς δεν είναι εύκολο να λυθούν". "Και δυστυχώς υπήρξαν επεισόδια στην όπου αυτές οι εκφράσεις οξείας ρητορικής οδήγησαν σε πολύ δυσοίωνες καταστάσεις (...) Έτσι εξελέγη ο Μουσολίνι, έτσι εξελέγη ο Χίτλερ, εκμεταλλεύτηκαν μια κατάσταση, ένα πρόβλημα ίσως το οποίο αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή η ανθρωπότητα, μετά από μια οικονομική κρίση. Και νομίζω ότι αυτό του προώθησαν κατέληξε σε αυτό που ξέρουμε σήμερα από την ιστορία, σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό πουθενά στον κόσμο", υπογράμμισε.

Οι πρώην πρόεδροι του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν και Βισέντε Φοξ έχουν και οι δύο παραλληλίσει τον Τραμπ με τον Χίτλερ.