Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Ναβάλναγια στο Ευρωκοινοβούλιο για τον θάνατο του συζύγου της: Ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι



Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, ο οποίος ήταν σφοδρό επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή. Η Ναβάλναγια παροτρύνει τους δυτικούς ηγέτες να πιέσουν για δικαιοσύνη για τον θάνατο του άντρα της ενώ έχει ορκιστεί να συνεχίσει το έργο του και τον αγώνα του για μια «ελεύθερη Ρωσία».

Δεν μπορείς να βλάψεις τον Πούτιν με ένα ακόμα ψήφισμα ή με μια σειρά κι άλλων κυρώσεων που δεν διαφέρει από τις προηγούμενες. Δεν μπορείς να τον νικήσεις νομίζοντας ότι είναι άνθρωπος αρχής που έχει ήθος και κανόνες, είπε η Ναβάλναγια από το βήμα. Ο Αλεξέι ενέπνευσε τους ανθρώπους παρά τους περιορισμούς που του έθεσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ζωής του, είπε η Navalnaya. «Όταν δεν του επέτρεψαν να βγει στην τηλεόραση, στράφηκε στο Youtube. Όταν του αρνήθηκαν να ψηφίσει, σκέφτηκε μια στρατηγική να αποσπάσει έδρες από το κόμμα του Πούτιν» είπε η Γιούλια Ναβάλναγια. «Ακόμη και στο γκουλάγκ του Πούτιν, ο Αλεξέι κατάφερε να περάσει ιδέες για δράσεις που θα έκαναν το Κρεμλίνο να πανικοβληθεί», πρόσθεσε η χήρα του Ναβάλνι.

Η Ναβάλναγια  είπε επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει να πολεμήσουν «αυτή την εγκληματική συμμορία» και ότι «δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι» είναι εναντίον του Πούτιν και δεν πρέπει να διώκονται.

Η Γιούλια Ναβάλναγια πρόσθεσε ότι ο Πούτιν πρέπει να απαντήσει για όσα έκανε στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον σύζυγό της. « Ο Πούτιν πρέπει να απαντήσει για όσα έκανε στη χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να απαντήσει για όσα έκανε σε μια γειτονική, ειρηνική χώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να απαντήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι» είπε.