Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024 -

Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη συντριβή του Boeing



Η Ρωσία ευελπιστεί ότι η ανάκριση της συντριβής του μαλαισιανού Boeing στο Ντονμπάς θα γίνει σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Πρέπει να ολοκληρωθεί με πλήρη αντιστοιχία με τις διατάξεις της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2166", είπε ο Υπουργός στους δημοσιογράφους στο Κουάλα-Λουμπούρ. "Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο θα επιτρέψει να ετοιμαστεί μια έκθεση η οποία θα είναι πλήρης και θα επιτρέψει σε όλους εμάς να μάθουμε την αλήθεια και να τιμωρήσουμε τους ένοχους ", τόνισε ο Υπουργός.

Όπως δήλωσε ο Λαβρόφ, η Ρωσία προς το παρόν έχει πολλές ερωτήσεις στην ανάκριση που γίνεται. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι η Μαλαισία άρχισε να συμμετέχει στην ανάκριση μόνο μερικούς μήνες μετά την συντριβή, ενώ ο ICAO ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να είναι κύριος μέτοχος της ανάκρισης, παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο.

Η Ρωσία δεν παίρνει δεδομένα της τεχνικής ανάκρισης της συντριβής πλήρως, αν και τα δεδομένα αυτά παρέχονται σε άλλες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην διευκρίνιση αιτιών της συντριβής, δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ.

"Οι Ρώσοι μέτοχοι δεν λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες οι οποίες διαδίδονται ανάμεσα σε μερικούς άλλους μετόχους της ομάδας αυτής", είπε στους δημοσιογράφους στην Κουάλα-Λουμπούρ.

Ο Υπουργός επίσης σχολίασε τους ισχυρισμούς ότι δήθεν το Boeing κατερρίφθη από τον πύραυλο ρωσικής παραγωγής.

Όπως είπε, για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι αρκετό να αναλύσουν τα κομμάτια του πυραύλου που χτύπησε το αεροπλάνο. "Είναι πολύ εύκολο να συγκεντρωθούν αυτά τα κομμάτια, να αναλυθούν για να διευκρινιστεί πού κατασκευάστηκε ο συγκεκριμένος πύραυλος και στον εξοπλισμό του στρατού ποιανού κράτους βρισκόταν ", εξήγησε ο Λαβρόφ.

Παρατήρησε όμως ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και οι συμμετέχοντες στην ανάκριση δεν έχουν απευθυνθεί στο ρωσικό όμιλο "Almaz-Antey " που παράγει τα συστήματα πυραύλων ραντάρ "Buk", από το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς του Κιέβου και μερικών χωρών της Δύσης, έχει καταρριφθεί το μαλαισιανό Boeing.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ψήφισε την απόφαση για τη δημιουργία του στρατοδικείου για να γίνει καταδίωξη ενόχων στην αεροπορική καταστροφή του Boeing.

Υπέρ του εγγράφου που υπέβαλε η Μαλαισία από κοινού με μερικές άλλες χώρες, ψήφισαν 11 από 15 χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να εγκριθεί η απόφαση.

Η Ρωσία όμως χρησιμοποίησε τα δικαίωμα του βέτο και απέκλεισε την επικύρωσή της, ενώ άλλες τρεις χώρες, η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και η Κίνα κατά την ψηφοφορία δήλωσαν «παρών». Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι το Κρεμλίνο με σεβασμό δέχτηκε αυτή την απόφαση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επί του ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, το σχέδιο της απόφασης "στερείται κάποιας νομικής και νομολογικής βάσης ".

"Πολλές φορές τα έχουμε εξηγήσει στους εταίρους μας, καλούσαμε να σκεφτούν για εναλλακτικές λύσεις ", είπε ο διπλωμάτης. Όπως δήλωσε, οι συντάκτες του σχεδίου της απόφασης "αρνήθηκαν να λειτουργούν στο πνεύμα της συνεργασίας ". "Κατά τη γνώμη σας, κάτι τέτοιο δείχνει ότι οι πολιτικοί και οι προπαγανδιστικοί στόχοι για αυτούς είναι πιο σημαντικοί από πρακτικούς στόχους ", τόνισε.

Εντωμεταξύ, όπως δηλώνει η διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών της Ρωσίας Λεωνίντ Ρεσσέτνικοφ, η "μυστικότητα" της ανάκρισης προκλήθηκε με την ανάγκη διαστρέβλωσης γεγονότων για να κατηγορηθεί η Ρωσία στο τέλος για όλα.

"Γιατί είναι τόσο μυστικά τα πράγματα, αν το αεροσκάφος έπεσε, υπάρχουν πτώματα, το αεροσκάφος είναι γνωστό; Πού είναι το μυστικό της ανάκρισης; Γιατί το αποκρύπτουν; Κάτι τέτοιο γίνεται μόνο για να ετοιμάσουν ψευδή αποδεικτικά, ψευδές υλικό, διαστρέβλωση. Αυτή η εργασία, βεβαίως, θέλει χρόνο και κλειστές διαδικασίες. Ακριβώς για αυτό χρειάζεται και η μυστικότητα.

Τώρα, μάλλον, η εργασία της λεγόμενης Επιτροπής της ανάκρισης ολοκληρώνεται, ήδη σχηματίστηκαν τα όρια και το περιεχόμενο αυτής της πλαστογράφησης. Και τώρα πρέπει να την παρουσιάσουν έτσι ώστε να ακουστεί για όλο τον κόσμο ως μια πολύ αιτιολογημένη κατηγορία της Ρωσίας ".

Κατά τη γνώμη του Ρεσέτνικοφ, μέσω της δημιουργίας του διεθνούς στρατοδικείου οι ΗΠΑ σκόπευαν να αποκτήσουν το φόρο και τη διεθνή στήριξη για να κατηγορήσουν τη Ρωσία.

"Γιατί δημιουργείται το στρατοδικείο χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα; Αφού έχουν ήδη τα αποτελέσματα, ήδη τα έχουν κατασκευάσει. Τώρα χρειάζονται έναν φόρο, πρέπει να το δημιουργήσουν εγκαίρως, να το εγκρίνουν και να έχουν τη διεθνή στήριξη. Και όλο αυτό το θολό υλικό που έχουν πλάσει από δήθεν αποδεικτικά να παρουσιάσουν στο στρατοδικείο αυτό ", τόνισε ο Ρεσέτνικοφ.

Η Δύση πάει γυρεύοντας στην επιθετική πολιτική της, θεωρεί ο ειδικός. Οι ΗΠΑ θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία και δε θα κάνουν πίσω στον στόχο τους μέχρι να ηττηθούν, συμπέρανε ο Ρεσέτνικοφ.