Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 -

Μπλίνκεν: Το Ισραήλ πρέπει να επωφεληθεί από τον θάνατο του Σινουάρ για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, έκρινε χθες Τρίτη ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία» για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ πολλαπλασίασε τους βομβαρδισμούς του στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, συμμάχου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο κ. Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ, πίεσε εξάλλου τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια —που ελέγχεται από το Ισραήλ— «στους αμάχους απ’ άκρου σ’ άκρο» του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Χθες βράδυ, έγιναν τουλάχιστον επτά ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους τους, έναν μήνα αφότου ο πόλεμος εξαπλώθηκε στον Λίβανο, όπου πλέον ο απολογισμός έχει ξεπεράσει τους χίλιους πεντακόσιους νεκρούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν ήδη γίνει αρκετοί βομβαρδισμοί στις συνοικίες αυτές, ανάμεσά τους ένας που ισοπέδωσε 11ώροφη πολυκατοικία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην ενδέκατη περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ προσφέρει «μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι σπίτια τους» και «να τερματιστεί ο πόλεμος» στον θύλακα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ο κ. Νετανιάχου είπε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ «θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση» όσον αφορά «την επιστροφή των ομήρων» που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.

Ο Γιαχία Σινουάρ, που χαρακτηριζόταν ο εγκέφαλος της εφόδου της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο, σκοτώθηκε τη 16η Οκτωβρίου από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τη Χαμάς, που το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει. Αλλά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να πολεμά.

Το Ισραήλ «επιβεβαίωσε» εξάλλου χθες βράδυ τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον εξάδελφό του, τον Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολά, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του κινήματος σε ισραηλινό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ελπίζει πως θα μπορέσει να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολά, έπειτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Χθες η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, και ότι κατέστρεψε επτά ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα, όπου μαίνονται μάχες. Το Ισραήλ από την πλευρά του συνέχισε τους εντατικούς βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, κατά τις λιβανικές αρχές, στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Προχθές βομβαρδισμός σκότωσε 18 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές, κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, στη συνοικία Τζνα, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια, πάντως όχι σε κάποιο από τα παραδοσιακά προπύργια της Χεζμπολά. Παιδιά έπαιζαν έξω και «όταν έπεσε ο πρώτος πύραυλος, και μετά ο επόμενος, τα είδα να κομματιάζονται», είπε η Όλα Φαχίντ Έιντ, ηθοποιός που ζει στη συνοικία. Στο τόπο του βομβαρδισμού, ανάμεσα σε κομμάτια κτιρίων, φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε χθες σωστικά συνεργεία να ψάχνουν τα συντρίμμια, σε σημείο όπου ακουγόταν από κάτω τους να χτυπάει κινητό τηλέφωνο.