Ο Τόουσιφ Χοσάιν ήταν από την πλούσια συνοικία Ντανμόντι της Ντάκα και αγνοείτο από τον Φεβρουάριο. Όπως και ο Νίμπρας Ισλάμ, ένας από τους πέντε νεαρούς και εύπορους δράστες της επίθεσης στο καφέ ο οποίος σκοτώθηκε έπειτα από 12ωρη πολιορκία στις 2 Ιουλίου, ο Χοσάιν ήταν φοιτητής στο παράρτημα του περίβλεπτου Πανεπιστημίου Μόνας της Αυστραλίας στην Κουάλα Λουμπούρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας της Ντάκα.
Ο άλλος τζιχαντιστής που σκοτώθηκε χθες το πρωί ήταν ο Φάζλε Ράμπι από την περιοχή Τζεσόρε βορειοδυτικά της Ντάκα, ο οποίος αγνοείτο από τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Μονιρούλ Ισλάμ. Η οικογένεια του Ράμπι διέφυγε, ανέφερε η αστυνομία.
Την ευθύνη για την επίθεση στο καφέ είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι, κυρίως ξένοι. Προκάλεσε ανησυχία σε πολιτικούς και ειδικούς στην ασφάλεια λόγω του προφίλ των δραστών: μορφωμένοι νεαροί από εύπορες οικογένειες που είχαν στραφεί πρόσφατα στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό. Τόσο ο Χοσάιν όσο και ο Ράμπι ήταν περίπου 25 ετών, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η αστυνομία της Μαλαισίας ανέφερε τον περασμένο μήνα πως τουλάχιστον δύο από τους δράστες της επίθεσης στο καφέ ήταν φοιτητές του Μόνας, αν και δεν τους κατονόμασε. Οι τζιχαντιστές ξεχώρισαν όσους δεν ήταν μουσουλμάνοι και τους ξένους κατά την επίθεση, σκοτώνοντας Ιταλούς, Ιάπωνες, έναν Αμερικανό και έναν Ινδό.
Η ταυτότητα του Ταμίμ Άχμεντ Τσουντχούρι, ενός 30χρονου καναδού πολίτη που είχε γεννηθεί στο Μπανγκλαντές και θεωρείται ότι ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης στο καφέ, επιβεβαιώθηκε χθες.
Οι εξτρεμιστές είχαν οχυρωθεί σε μια κρυψώνα στα περίχωρα της Ντάκα και, αρνούμενοι να παραδοθούν, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.
Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα έχει πει πως η αστυνομική επιχείρηση θα ενισχύσει την εικόνα της χώρας, την οποία θα επισκεφθεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζον Κέρι.
Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε αναμιχθεί στην επίθεση και επέρριψε την ευθύνη στην Τζαμάατ-ουλ-Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές, η οποία έχει δηλώσει πίστη στην οργάνωση.
Αναλυτές λένε πως το Ισλαμικό Κράτος αναγνώρισε τον Απρίλιο τον Τσουντχούρι ως τον διοικητή της οργάνωσης στο Μπανγκλαντές.