Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το μήνυμα της οικογένειας μετά τον θάνατο του Αμερικανού στο απομονωμένο νησί της Ινδίας



Συγχωρεί η οικογένεια του θύματος τους ανθρώπους που σκότωσαν με τόξα και βέλη τον Αμερικανό επισκέπτη στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του John Allen Chau αναφέρει πως ο άνδρας «αγαπούσε τον Θεό, τη ζωή, να βοηθά εκείνους που είχαν ανάγκη Και ένιωθε μόνο αγάπη για τους Σεντιλέζους».

Επτά άνθρωποι που τον βοήθησαν να φτάσουν στο νησί Βόρειο Σεντινέλ, στο οποίο η πρόσβαση στους τουρίστες απαγορεύεται, έχουν συλληφθεί. Οι αρχές της Ινδίας, στην οποία ανήκει το απομονωμένο νησί, όπου οι κάτοικοι ζουν αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, ανακοίνωσαν πως μπορεί να χρειαστεί «κάποιες ημέρες» για να ανασυρθεί η σορός του.

Το νησί είναι απροσπέλαστο ακριβώς για να προστατευτούν οι κάτοικοί του και ο τρόπος ζωής τους.

Η οικογένεια του John Allen Chau εξήγησε, μέσω Instagram, πως ο άνδρας είχε πάει στο νησί με δική του επιθυμία.

«Ζητήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι και οι φίλοι, που είχε στα νησιά Ανταμάν. Κυκλοφόρησε με τη δική του επιθυμία και οι ντόπιοι δεν θα πρέπει να διωχθούν για τις δικές του πράξεις» προσθέτει.

Στην Ινδία έχει εντωμεταξύ ανοίξει έρευνα κατά αγνώστων για φόνο, ενώ επτά άνθρωποι που βοήθησαν τον Αμερικανό να φτάσει στο νησί – ανάμεσά τους και τουλάχιστον πέντε ψαράδες- έχουν  συλληφθεί.

Οι αρχές έχουν στείλει στην περιοχή ελικόπτερο κι ένα πλοίο, για να εξακριβωθεί πού συνέβη το περιστατικό.

«Δεν έχουμε μπορέσει να εντοπίσουμε τη σορό, μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα» τόνισε εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Οι αρχές έχουν εμπλέξει στην υπόθεση ειδικούς, όπως Ινδούς ανθρωπολόγους, και αξιωματούχους των υπηρεσιών προστασίας των φυλών και του περιβάλλοντος, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του περιστατικού.

«Πρέπει να φροντίσουμε να μην τους ενοχλήσουμε ούτε τους ίδιους ούτε το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Είναι μία πολύ ευαίσθητη ζώνη» πρόσθεσε.

Στην τελευταία του επίσκεψη στο νησί, ο Chau μεταφέρθηκε από ντόπιους ψαράδες κοντά στο νησί Βόρειο Σεντινέλ και στη συνέχεια κινήθηκε μόνος του με κανό. Μόλις πάτησε το πόδι του στη στεριά του επιτέθηκαν με τόξα και βέλη, όπως περιέγραψαν οι ψαράδες.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης International Christian Concern, με την οποία συνεργαζόταν ο Chau, εξήγησε πως ήταν σε επικοινωνία μαζί του στη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Ο John πήγε εκεί για να μεταφέρει στους ανθρώπους αυτούς το Ευαγγέλιο. Είχε μιλήσει γι’ αυτό, το είχε σχεδιάσει, δεν ήταν κάποια ιδιοτροπία» είπε στο BBC. «Είχε ξαναπάει σε αυτά τα νησιά στο παρελθόν, και στο συγκεκριμένο νησί. Είχε πάει τρεις ή τέσσερις φορές εκείνη την ημέρα, στην πρώτη επίσκεψη τον έδιωξαν με βέλη, στη δεύτερη πήγε κρατώντας ως δώρο δύο μεγάλα ψάρια».

«Απ’ ό,τι κατάλαβα, οι άνδρες αποδέχθηκαν το δώρο, κάθισαν μαζί για μία ώρα. Είπε πως τον απειλούσαν, πως τον χτύπησαν. Επέστρεψε στη βάρκα και σιγά σιγά πλησίασε για Τρίτη φορά. Τότε είδαν οι ψαράδες, που τον παρακολουθούσαν με κιάλια, πως τον σκότωσαν».

«Δεν ήταν δουλειά αυτό που έκανε, ήταν ένα όνειρο που δυστυχώς πήγε λάθος».

Τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ είναι νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ινδικό Ωκεανό.

Η επαφή με τις φυλές εκεί απαγορεύεται δια νόμου, προκειμένου να προστατευτεί ο τρόπος ζωής τους και να προστατευτούν από ασθένειες.

Οι Σεντιλέζοι, που ζουν εντελώς απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, πιστεύεται πως αριθμούν 150 ανθρώπους.

Ο Chau είχε ξαναπάει στο Βόρειο Σεντινέλ τέσσερις ή πέντε φορές, με τη βοήθεια ντόπιων ψαράδων.