Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 -

Μέση Ανατολή: Αντιπαράθεση Νετανιάχου και Μοσάντ για τον πόλεμο στη Γάζα



Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Μοσάντ για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) τάσσονται υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών και της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο «Bibi», όπως είναι το παρατσούκλι του Νετανιάχου, αντιμετωπίζει τη διαφωνία τόσο των μυστικών υπηρεσιών όσο και του στρατού σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Οι εντάσεις αυτές έχουν αρχίσει να διαχέονται στο κοινό, καθώς η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ δεν μπορεί να συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντιθέσεις μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού και των υπηρεσιών ασφαλείας για την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έχουν ενταθεί, ενώ οι υπουργοί τσακώνονται συχνά κατά τις συναντήσεις τους, οδηγώντας σε καθυστέρηση στις διαδικασίες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η διαμάχη αυτή έγινε ακόμη πιο έντονη μετά τη δολοφονία έξι ομήρων στη Γάζα, που προκάλεσε διαδηλώσεις και πιέσεις για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Η διαπραγματευτική ομάδα, υπό την ηγεσία του διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και του αρχηγού της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, επιδιώκει μια συμβιβαστική συμφωνία με τη Χαμάς, κάτι που δυσκολεύεται να αποδεχτεί ο Νετανιάχου.

Οι συζητήσεις έχουν οδηγήσει σε έντονες αντιπαραθέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Νετανιάχου να επιμένει στη διατήρηση του ελέγχου του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, γεγονός που προκαλεί περισσότερες εντάσεις με τους ανώτερους αξιωματούχους, όπως ο Υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων μέσω άμεσης κατάπαυσης του πυρός.