Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ευρωπαϊκών κυρώσεων βρίσκεται η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, εάν συνεχίσει να μπλοκάρει το σχηματισμό κυβέρνησης και πυροδοτήσει εθνοτικές διαμάχες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».
Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων βρίσκεται υπό συζήτηση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το στίγμα είχε δώσει νωρίτερα ο ευρωβουλευτής Ίβο Βάγελ, μέλος της τετραμελούς αποστολής που έστειλε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σκόπια, ο οποίος ξεκαθάρισε πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν «άλλα εργαλεία, αρχής γενομένης από το οικονομικό είδος».
Σημειώνεται πάντως ότι τυχόν κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η ΠΓΔΜ έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε πολιτική κρίση εδώ και δύο χρόνια, όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τις ατελέσφορες εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ έχει αρνηθεί να δώσει διερευνητική εντολή στον ισχυρότερο ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.
Ο πρόεδρος Ιβανόφ, σύμμαχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, υποστηρίζει ότι ο κ. Ζάεφ δεν πρέπει να λάβει την εντολή διότι συνεργάζεται με τρία αλβανικά κόμματα και συνεπώς απειλεί την ενότητα της χώρας. Εν τω μεταξύ, το στρατόπεδο Γκρουέφσκι βρίσκεται επί περίπου δύο χρόνια στο επίκεντρο τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς.
Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με τις αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις να προσφεύγουν σε εθνοτική προπαγάνδα ή ακόμα και προτροπές σε βία, γεγονός που θορύβησε τον επικεφαλής της τετραμελούς ευρωπαϊκής αποστολής, επίτροπος Γιοχάνες Χαν.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη, μετά από επαφές με πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ο κ. Χαν κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν προκλητικές τοποθετήσεις. «Κανείς δεν πρέπει να μπαίνει στον πειρασμό να παίξει με τη φωτιά. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι με την ένταση και τις εκφράσεις μίσους», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωβουλής.
Αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση Ιβανόφ, τόνισε ότι «όλοι οι αρχηγοί, περιλαμβανομένου του προέδρου, πρέπει τώρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών» και να αναγνωρίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως πρέπει να γίνεται σε μία δημοκρατία.
Το σενάριο κυρώσεων στην ηγεσία της ΠΓΔΜ έρχεται υπό τη σκιά της προειδοποίησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι χωρίς την ευρωπαίκή προοπτική που προσφέρει η Ε.Ε. τα δυτικά Βαλκάνια μπορεί να ξανακυλήσουν σε πόλεμο.