
Το σχέδιο - τελεσίγραφο ουσιαστικά των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πρακτικά επισημοποιεί την παραχώρηση της Ανατολικής και νότιας Ουκρανίας στην κυριαρχία της Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον κάλεσε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να στηρίξουν το ψήφισμά της.
Οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία, περί τις 140 ψήφους επί 193 μελών, αλλά τώρα, μάλλον τα πράγματα θα είναι διαφορετικά: Ο Ν.Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».
Το αμερικανικό κείμενο που αποτελείται από 65 λέξεις ουσιαστικά «τελειώνει» τον πόλεμο και έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θα ξεκινήσουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες πυροδότησε πανικό στην Ουκρανία και ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου.
Οι Ρώσοι επιτίθεται παντού, στο μέτωπο από την Ζαπορίζια μέχρι το Χάρκοβο και δείχνουν ότι θέλουν να προλάβουν τυχόν κατάπαυση του πυρός με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη.
Και δεύτερη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τις δύο επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε τρίτη χώρα, διευκρίνισε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι υπάρχει «επί της αρχής συμφωνία» για διαβουλεύσεις για την επεξεργασία «ολόκληρου του πακέτου των προβλημάτων».
«Σήμερα είμαστε αντιμέτωπο με δύο παράλληλες, αλλά, φυσικά, πολιτικά συνδεόμενες διαδρομές: η μία είναι οι υποθέσεις της Ουκρανίας, η άλλη είναι διμερής», είπε.
«Ένας διάλογος για την στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών είναι δυνατός όταν θα διαπιστώσουμε ορατή στροφή της αμερικανικής πολιτικής προς το καλύτερο», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και την Μέση Ανατολή.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνάντηση επικεντρώθηκε κυρίως σε διμερή θέματα, χαρκτηρίζοντάς την «πολύ, πολύ σημαντικό βήμα» για την επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία θα χάσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της στα πεδία των μαχών: τη συνδεσιμότητα που της επιτρέπει να εντοπίζει ρωσικές θέσεις και να συντονίζει τα drone της.
«Η Ουκρανία βασίζεται στο Starlink, είναι η ραχοκοκαλιά της επικοινωνίας της. Χωρίς αυτό, το στρατιωτικό τους δίκτυο θα καταρρεύσει», ανέφερε πηγή στο Reuters.
Η Μελίντα Χάρινγκ, συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι το Starlink είναι το απόλυτο «όπλο» της Ουκρανίας, καθώς επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της. Αν αυτό σταματήσει, η κατάσταση θα γίνει δραματική για τον ουκρανικό στρατό, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες και δυσκολεύεται να κρατήσει τις θέσεις του.