Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024 -

Λόγος ανησυχίας για το Κρεμλίνο ο ισχυρισμός του λευκορωσικού στρατού ότι η Ουκρανία αναπτύσσει στρατιώτες στα σύνορα



Ο ισχυρισμός του λευκορωσικού στρατού ότι η Ουκρανία μετακινεί περισσότερους στρατιώτες, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιφέρεια Ζιτομίρ που συνορεύει με τη Λευκορωσία, την οποία ωστόσο διαψεύδει το Κίεβο, αποτελεί λόγο ανησυχίας, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο.

Το Λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι η Ουκρανία ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή το Σάββατο.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής είπε σήμερα ότι τέτοιες δηλώσεις εντάσσονται σε μια υποστηριζόμενη από τη Μόσχα «υπηρεσία παραπληροφόρησης» και ότι το Κίεβο διατηρεί δυνάμεις κοντά στο σύνορο με τη Λευκορωσία για την αποφυγή «προκλήσεων».

Ερωτηθείς για τον λευκορωσικό ισχυρισμό περί ενίσχυσης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υπενθύμισε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Λευκορωσία είναι μέλος ενός ενωσιακού κράτους με τη Ρωσία και ότι ο διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και στο Μινσκ, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, είναι στενός.

«Και τα υπουργεία μας Άμυνας βρίσκονται σε διαρκή επαφή μεταξύ τους. Φυσικά, αυτός είναι ένας λόγος ανησυχίας, όχι μόνο για το Μινσκ αλλά και για τη Μόσχα γιατί πράγματι είμαστε σύμμαχοι και εταίροι».

Όπως είπε ο Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο θα συμμετάσχουν αμφότεροι στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία πραγματοποιείται στο Καζακστάν στις 3-4 Ιουλίου και θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα αν το κρίνει απαραίτητο.

Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας που έχει παράσχει υποστήριξη για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ενισχύει το σύνορό της με την Ουκρανία έπειτα από ένα περιστατικό ασφαλείας και ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών M270 για τη δοκιμή της πολεμικής της ετοιμότητας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.