Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

Λαβρόφ: H μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί συμβιβασμό



ΜΟΣΧΑ. Για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο άκρως αντίθετων προσεγγίσεων στις κατηγορίες της επίλυσης του ζητήματος. Τη δήλωση αυτή έκανε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στην αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο TASS.

"Όλη τη διαδικασία δεν μπορεί προς το παρόν να βγει σε μια τελική ευθεία, επειδή υπάρχουν ασυμβίβαστες αντιρρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων των χωρών και προσπάθειες ισχυρισμού ότι δήθεν η "πεντάδα" μόνιμων μελών δεν μπορεί να φτάσει σε συμφωνία και γι’ αυτό δεν έχουμε αποτέλεσμα ", τόνισε ο Λαβρόφ. "Το κύριο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν δύο ασυμβίβαστες θέσεις. Η μία ομάδα των χωρών επιμένει να δημιουργηθούν νέες μόνιμες θέσεις, ενώ η δεύτερη θεωρεί ότι δεν επιτρέπεται καθόλου θα δημιουργούνται νέες μόνιμες θέσεις και πρέπει να ψάχνουμε για λύσεις μέσω της διεύρυνσης του αριθμού των προσωρινών μελών ", επέστησε την προσοχή ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα οι δύο ομάδες τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Όπως είπε, η Ινδία και η Βραζιλία επιμένουν να γίνουν μόνιμα μέλη. "Τις θεωρούμε αρκετά άξιους και πολύ δυνατούς εταίρους ", τόνισε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης το καθεστώς αυτό ζητούν να αποκτήσουν η Γερμανία και η Ιαπωνία. "Η ομάδα των "τεσσάρων" η οποία έχει διαμορφώσει αρκετά δυνατή ομάδα προς τη στήριξη των δικών της αξιώσεων και αιτήσεων περιοδικά δηλώνει: "Ας ψηφίσουμε ". Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΟΗΕ υπάρχουν κανόνες, ότι τέτοιου είδους ζητήματα ψηφίζονται από δύο τρίτα ψήφων των μελών της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ ", είπε ο Λαβρόφ.

Παρατήρησε ότι μια άλλη ομάδα των χωρών οι οποίες αποκαλούν τον εαυτό τους "ενωμένες για χάρη της συμφωνίας ", είναι η Ιταλία, το Μεξικό, χώρες της Σκανδιναβίας, η Ισπανία, μια σειρά από ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Πακιστάν της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, πολλών λατινοαμερικανικων χωρών. "Θεωρούν ότι νέα μόνιμα μέλη δεν είναι σκόπιμο βήμα, επειδή μερικές χώρες πάλι θα πιάσουν θέσεις και όλες οι υπόλοιπες χώρες θα εκλέγονται πιο σπάνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επειδή ότι θα μπορούσε να γίνει εκ περιτροπής, θα καταλάβουν τα νέα μόνιμα μέλη ", εξήγησε ο Υπουργός. "Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό ", -τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν γίνει αντικείμενο μιας ευρείας συμφωνίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα ο Λαβρόφ παρατήρησε ότι "μια ευρεία συμφωνία " είναι πολύ παραπάνω από τα δύο τρίτα.

"Η θέση μας είναι, ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση», υπογράμμισε ο Υπουργός. «Τώρα δεν αστειεύομαι καθόλου και μιλά πολύ σοβαρά. Είτε να προστεθούν μόνο μόνιμες θέσεις, είτε να προστεθούν μόνο προσωρινές θέσεις, είτε μερικές μόνιμες και μερικές προσωρινές ". "Το πιο βασικό στη θέση μας είναι να τηρηθεί η αρχική αποστολή της Γενικής Ολομέλειας του ΟΗΕ σε όλο το έργο τούτο, και η αποστολή έλεγε ότι η τελική απόφαση πρέπει να γίνει αντικείμενο μιας ευρείας συμφωνίας και δεν είναι καθόλου τα δύο τρίτα των ψήφων», εξήγησε ο Λαβρόφ. «Δεν μιλάμε για μια απόλυτη συμφωνία 100%, και η Γενική Ολομέλεια του ΟΗΕ δεν την έχει ζητήσει. Πάντα μία-δυο χώρες μπορούν να έχουν κάποιες δικές τους αντιλήψεις και να μην συμφωνούν, αλλά μια ευρεία συμφωνία δεν είναι τα δύο τρίτα ". Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρεί ο Υπουργός, αυτό το "ανανεωμένο" Συμβούλιο Ασφαλείας δε θα είναι πια πιο νόμιμο, αλλά πολύ λιγότερο νόμιμο απ’ ό, τι είναι τώρα ".

Το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίος τόσο συνχά σχολιάζεται και επικρίνεται, είναι η βασική εγγύηση του συστήματος συγκράτησης και αντιβάρων, είπε επίσης ο Λαβροφ.

"Τονίζω ότι το δικαίωμα βέτο το οποίο τόσο συχνά επικρίνουν, στην ουσία είναι η βασική εγγύηση της εξασφάλισης συγκράτησης και αντιβάρων τα οποία χρειάζονται σε οποιοδήποτε δημοκρατικό σύστημα», είπε ο Υπουργός. «Βεβαίως, αρκετοί προσπαθούν να προκαλέσουν καταστάσεις οι οποίες θα ενέπιπταν στ χρήση του βέτο και το κάνουν συχνά για καθόλου καθαρούς πολιτικούς σκοπούς, όπως έγινε μερικές φορές, όταν οι δικοί μας δυτικοί εταίροι πρότειναν κάποιες αποφάσεις που δεν είχαν κανένα πρακτικό σκοπό, όπως, για παράδειγμα, επέτειος γεγονότων στη Σρεμπρένιτσα".

"Με όλο το τραγικό φόντο εκείνων των γεγονότων δεν είναι υπόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίζει τη μία ή την άλλη πλευρά στις αναμνήσεις συγκρούσεων που έγιναν 20 χρόνια πριν ", τόνισε ο Λαβρόφ.

"Επίσης δεν είναι καθόλου η υπόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασχοληθεί με την ποινική ανάκριση της συντριβής του μαλαισιανού Boeing”, επέστησε την προσοχή ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Δε θα ασχοληθώ με λεπτομέρειες αυτές. Το πιο βασικό είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατηρεί τη ζωτικότητά του και όλα τα απαραίτητα για να παίζει και στο μέλλον το κεντρικό ρόλο στην επίλυση διεθνών κρίσεων ", πρόσθεσε.