Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Λαγκάρντ: Πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες



Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως ο φορέας  δεν μπορεί να δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού μετά την πιθανή πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

 «Όσον αφορά τα δεδομένα που είναι σημαντικά για τις αποφάσεις πολιτικής μας, θα γνωρίζουμε λίγα περισσότερα μέχρι τον Απρίλιο και πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, η πορεία της νομισματικής πολιτικής είναι ασαφής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία της την Τετάρτη.
 
«Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να παραμείνουν εξαρτώμενες από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ανταποκρινόμενοι στις νέες πληροφορίες καθώς αυτές έρχονται», δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Αυτό συνεπάγεται ότι, ακόμη και μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων», σημείωσε ακόμα.
 
Το Bloomberg σημείωσε πως, με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης να γίνεται όλο και πιο σαφές, η συζήτηση μετατοπίζεται στο πόσο γρήγορα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια και πού θα καταλήξει τελικά το κόστος δανεισμού.