Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, στο πλαίσιο σεμιναρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με θέμα «Οικονομική και Χρηματιστηριακή Εγκληματικότητα».
Σε ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι ο αγώνας για καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με την σωστή αξιοποίηση του δικτύου ανταλλαγής πληροφορίων μέσω της Europol, καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω καναλιών ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας, σε θέματα χρηματοοικονομικών λογαριασμών και εντοπισμού κεφαλαίων, τα οποία δεν φορολογούνται ή δεν δηλώνονται στα κράτη που υπάγονται φορολογικά οι δικαιούχοι τους».
Ενισχύοντας τους μηχανισμούς ταχύτερης ανταπόκρισης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας και στην απαίτηση για 90 μέρες, προχωρούμε στην ενδυνάμωση του αρμοδίων τμημάτων στην Αστυνομία, είπε.
Περαιτέρω, πρόσθεσε, οι προσπάθειες μας κατευθύνονται στην ενδυνάμωση του τομέα πάταξης του οικονομικού εγκλήματος, με την αναβάθμιση του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, με τη σύσταση ειδικού κλάδου. Στόχος είναι η στελέχωση του με έμπειρους ανακριτές, νομικούς και εξειδικευμένους λογιστές/ ελεγκτές που θα αναλαμβάνουν τη διερεύνηση όλων των σοβαρών υποθέσεων οικονομικής φύσεως σε εθνικό επίπεδο.
Σημαντική, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι και η δρομολογούμενη σύσταση Γραφείων Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος στα Επαρχιακά ΤΑΕ Λευκωσίας και Λεμεσού, στα πλαίσια της οποίας θα μπορούσε να μελετηθεί η εισήγηση σας για συγκρότηση περιφερειακών γραφείων διερεύνησης υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος.
Οι προσπάθειες για πάταξη του εγκλήματος, όμως, θα ήταν ελλιπείς, σύμφωνα και με τη ΜΟΚΑΣ, χωρίς τη δυνατότητα αποστέρησης του εγκληματία από το προϊόν του αδικήματος μέσω της δέσμευσης και δήμευσης των παράνομων εσόδων, είπε, εκφράζοντας την χαρά του «που διαπιστώνω ότι και σε αυτό τον τομέα έχει επιτευχθεί πρόοδος».
«Η πρόοδος, βέβαια, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς την στενή και άψογή – όπως με ικανοποίηση διαπιστώνω - συνεργασία μεταξύ των Αρχών των χωρών μας», σημείωσε.
Συνεργασία, ανέφερε ο κ. Νικολάου, «η οποία αποτελεί την επιτομή των ιστορικά φιλικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, οι οποίες πηγάζουν από την αμοιβαία εκτίμηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας των λαών μας και των κοινών αρχών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας που μας χαρακτηρίζουν».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης η συνεργασία αυτή δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών μέσω των Liaison Officers της Γαλλίας και της Κύπρου και στην εκτέλεση αιτημάτων αλλά επεκτείνεται και σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των ανακριτών μας με βάση τα ισχύοντα πρότυπα των δύο χωρών.
«Αυτή η αγαστή συνεργασία ενδυναμώθηκε και επισφραγίστηκε σήμερα με την υπογραφή προ ολίγου της Κοινής Δήλωσης συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος μεταξύ των Κυπριακών Αρχών και των Γαλλικών Αρχών, η οποία φέρνει τις χώρες μας ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη των κοινών μας στόχων», τόνισε ο κ. Νικολάου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ