Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Κροατία: Η Σερβία να τροποποιήσει τον νόμο περί δίωξης εγκλημάτων πολέμου



Η τροποποίηση του νόμου από την Σερβία για τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια των πολέμων της δεκαετίας του 1990 στα Βαλκάνια αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μίρο Κόβατς.

Πριν από δέκα και πλέον χρόνια, η Σερβία ψήφισε νόμο, αξιώνοντας δικαιοδοσία για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν σε όλες τις χώρες-πρώην μέλη της Γιουγκοσλαβίας που διαλύθηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Κροατία, η οποία πολέμησε για την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία από το 1991 έως το 1995, εναντίον του γιουγκοσλαβικού στρατού αλλά και εναντίον Σέρβων ανταρτών που υποστήριζε το Βελιγράδι.

«Η Σερβία δεν μπορεί να έχει ρόλο δικαστή για τα εγκλήματα πολέμου σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, περιλαμβανομένης της Κροατίας. Αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να ενταχθεί στα κριτήρια αξιολόγησης προόδου της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της στην Ε.Ε., τα οποία η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει» δήλωσε ο Κόβατς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Κροατία έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2013, ενώ για την γειτονική Σερβία μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη άνοιξαν τα δύο πρώτα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της στην Ένωση. Το Βελιγράδι ελπίζει να ανοίξουν δύο ακόμη κεφάλαια, για το δικαστικό σώμα και την επιβολή του νόμου, πριν από το τέλος του Ιουνίου και στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο σύνολό της έως το 2019.

Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν στο άνοιγμα ή το κλείσιμο κεφαλαίων, γεγονός που σημαίνει ότι η Κροατία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στη διαδικασία.

Όπως τόνισε ο Κροάτης ΥΠΕΞ, υπάρχουν κι άλλοι όροι που η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει: η πλήρη εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για την προστασία των μειονοτήτων, καθώς και η πλήρης συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (TPIY) στην Χάγη.

Το Βελιγράδι αντιτείνει ότι συνεργάζεται ήδη με το TPIY, έχοντας παραπέμψει υπόπτους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Τάνια Μίτσεβιτς, επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην Ε.Ε., εξέλαβε τις δηλώσεις του Κόβατς ως ένδειξη πως η Κροατία θέτει την τροποποίηση του νόμου για τα εγκλήματα πολέμου ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης του κεφαλαίου για το δικαστικά θέματα. Δεν διευκρίνισε αν το Βελιγράδι είναι έτοιμο να αλλάξει τον νόμο.