Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΥΠΕΞ



ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου «Mercer Street»

Η Ελλάδα καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση εναντίον του πετρελαιοφόρου «Mercer Street», η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος.



Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ για την Τουρκία

Την «επικίνδυνη κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά» στο θέμα της Λιβύης, όπως τη χαρακτηρίζει με νέα του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.



ΥΠΕΞ: Προτεραιότητα μας η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ

Τις βασικές προτεραιότητές του, παρουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση πάντα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι βασικές προτεραιότητες του είναι:



Κύπριος ΥΠΕΞ: Ζητήσαμε από την ΕΕ να περάσει από τα λόγια στην πράξη

Να αποδειχθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενώπιον των ομολόγων του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής έναντι τέτοιας κατάφωρης παραβίασης του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου αλλά και των συμφερόντων ολόκληρης της Ένωσης.



Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ερντογάν: Άλλο οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, άλλο οι αναχαιτίσεις

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Άγκυρα στέλνει τα μαχητικά της αεροσκάφη επειδή στο Αιγαίο πετούν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη!



Συμφωνία των Πρεσπών:Οδηγίες ΥΠΕΞ για την εφαρμογή της

Ειδικότερα, στο υπουργείο αναφέρει στην εγκύκλιο ότι από τις 12 Φεβρουαρίου η επίσημη χρήση του συνταγματικού ονόματος της βόρειας γείτονας είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", ενώ το σύντομο όνομα θα είναι "Βόρεια Μακεδονία" και οι επιθετικοί προσδιορισμοί για το κράτος και τα όργανά του θα είναι "κυβέρνηση/υπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Βόρειας Μακεδονίας".