Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 -

Κουρτς - Λάιτνερ: Τα... γεράκια του προσφυγικού έκαναν... άνω κάτω Ελλάδα και Αυστρία



'Οταν το περασμένο καλοκαίρι ο ευειδής και ολίγων Μαϊων υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας άρχισε να εξαπολύει τους πρώτους μύδρους ενάντια στην Ελλάδα στο προσφυγικό, κανείς ίσως τότε δεν υποπτευόταν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έφταναν σήμερα, σχεδόν μισο χρόνο μετά, τις σχέσεις των δύο χωρών σε σημείο μηδέν. 

Τότε ο 29χρονος Κουρτς, ο ''πιο νεαρός υπουργός που έγινε ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση'' το 2013, που υπουργοποιήθηκε για πρώτη φορά, δεν φάνταζε απειλή για την Ελλάδα. 

Οι συσσωρευμένες αρνητικές του δηλώσεις για το προσφυγικό, όμως, σε συνδυασμό με την εριστική του στάση ξεκίνησαν να ''ξηλώνουν'' τις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών. 

Και όλα αυτά από έναν άνθρωπο που έχει δεχτεί πάμπολλες κριτικές στην χώρα του, αλλά και αμφισβήτηση, τόσο για το γεγονός ότι ανέλαβε ένα τόσο καίριο πόστο τόσο νωρίς, όσο και για το πως έγινε αυτό, από έναν άνθρωπο που έχει δηλώσει και ο ίδιος ''άπειρος'' σε σχέση με αυτά που έχει αναλάβει, αλλά τουλάχιστον με διάθεση και όρεξη να δουλέψει. 

Το δεύτερο ''τρωτό'' σημείο'' όμως του Βιεννέζου καλοθρεμμένου νεαρού, το οποίο αποτέλεσε, επίσης, σημείο έντονου σχολιασμού από τους συναδέλφους του είναι και το γεγονός ότι δεν έχει πάρει καν το πτυχίο της Νομικής, όπου σπούδαζε, καθώς ασχολήθηκε στη διάρκεια των σπουδών του με την πολιτική και απλά, όπως έχει τονίζει, ποτέ δεν...πρόλαβε να τις ολοκληρώσει. 

Αυτό τουλάχιστον δεν ισχύει για το νέο ''αυστριακό'' πουλέν στο θέμα του προσφυγικού, την υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, που παρά τα χρόνια που την χωρίζουν με τον Κούρτς, όσον αφορά τις απόψεις τους στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάτι σαν... Δάμων και Φιντίας. 
Οικονομολόγος στο επάγγελμα, με πολλά πτυχία και Master, είναι ένα τυπικό παράδειγμα γυναίκας καριέρας που ανέβηκε σιγά σιγά και τα σκαλιά της πολιτικής. 

Έμπειρη και διορατική πολιτικός, με πόστο στην κυβέρνηση από το 2003, έχει χαρακτηριστεί από τα αυστριακά ΜΜΕ ''μαχητική'', αν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν στηλιτεύσει τις αποφάσεις της.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Λάιτνερ έχει αρχίσει να παίρνει λίγη από την... δόξα του Κουρτς σε σχέση με το προσφυγικό, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τόνισε την ανάγκη να ''απομονωθεί η Ελλάδα'' και, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι υπόλοιπες χώρες να κλείσουν τα σύνορα, αφήνοντας την κυριολεκτικά στο έλεος του προσφυγικού προβλήματος.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν και ο... τσακωμός της με τον Γιάννη Μουζάλαστο συμβούλιο των υπουργών της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η ανάκληση της πρέσβεως στην Αυστρία, ενώ πλέον η Λάιτνερ έγινε κόκκινο πανί για την ελληνική κυβέρνηση. Όχι πως την νοιάζει, βέβαια, και ιδιαίτερα...

Μ΄αυτά και μ' αυτά οι δύο υπουργοί έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ''κλίμα'' για την Ελλάδα κυρίως ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων και να συνιστούν πλέον τους πλέον ισχυρούς διπλωματικούς αντιπάλους στην ''σκακιέρα'' του προσφυγικού. 

Το θέμα είναι τελικά ποιος θα καταφέρει να υπερισχύσει σε αυτή τον ''πόλεμο'' δηλώσεων και εντυπώσεων, με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για την Ελλάδα που βλέπει το πρόβλημα να διογκώνεται εν όψει και του ''τελεσιγράφου'' της 7ης Μαρτίου.