Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα θα «μετριάσει το βάρος» των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ζητώντας από τις τοπικές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα πρόσβασης και να «δέχονται αμέσως» τις αιτήσεις από τέτοιες εταιρείες, αλλιώς θα δέχονται κυρώσεις.
Η είδηση αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ότι η Κίνα εγκατέστησε περίπου δέκα γιγαβάτ νέας φωτοβολταϊκής δυναμικότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Οι ηλιακοί συλλέκτες καθίστανται ολοένα και φθηνότεροι χάρις στην Κίνα, η οποία έχει κατακλύσει την αγορά, οδηγώντας στη μείωση του κόστους.
Παρά τις συνεχιζόμενες επενδύσεις στον άνθρακα, η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Μεγάλο μέρος αυτής της επένδυσης πήγε στην ηλιακή ενέργεια, ακολουθούμενη από την αιολική. Το 26% της συνολικής εθνικής ηλεκτρικής παραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 12%.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες γενικότερα ηγούνται των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Βραζιλία και η Ινδία μαζί με την Κίνα ήταν υπεύθυνες για το 63% του συνόλου των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο το 2017, με περίπου 143,5 δισεκατομμύρια δολάρια (τα 126,6 εξ αυτών από την Κίνα). Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των εκπομπών της βιομηχανικής εποχής, επένδυσαν συλλογικά μόνο 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2017, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.