Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κίνα: Έκφραση δυσαρέσκειας για την επίσκεψη Ιαπώνων υπουργών στο μνημείο Γιασουκούνι



Την «έντονη δυσαρέσκειά» του εξέφρασε σήμερα Σάββατο το Πεκίνο με αφορμή την επίσκεψη Ιαπώνων υπουργών στο μνημείο Γιασουκούνι για τους πεσόντες της Ιαπωνίας στον πόλεμο, αλλά και για 14 εγκληματίες πολέμου.

Οι Ιάπωνες υπουργοί επισκέφθηκαν το αμφιλεγόμενο μνημείο σήμερα Σάββατο, που τιμάται η 70η επέτειος από την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

«Ιάπωνες πολιτικοί επέλεξαν την σημερινή ημέρα για να επισκεφθούν αυτό το μνημείο, το οποίο τιμά εγκληματίες πολέμου 'πρώτης κατηγορίας' και εξυμνεί έναν επιθετικό πόλεμο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

«Αυτό καταδεικνύει για άλλη μια φορά την εσφαλμένη θέση της Ιαπωνίας όσον αφορά τα ιστορικά ζητήματα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

 

«Η Κίνα εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της και την έντονη δυσαρέσκειά της» μετά την επίσκεψη των Ιαπώνων υπουργών στο μνημείο αυτό, κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το μνημείο αυτό για τις ψυχές των 2,5 εκατ. στρατιωτών που έπεσαν για την πατρίδα, αλλά και 14 εγκληματιών πολέμου καταδικασμένων από τους Συμμάχους μετά το 1945, θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού του παρελθόντος.