Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Και η Γερμανία διαφωνεί με την αυστριακή πρωτοβουλία



Ταυτόσημες οι απόψεις Ελλάδας και Γερμανίας για την αυστριακή πρωτοβουλία για το προσφυγικό. «Πανευρωπαϊκή λύση» και συμμετοχή της Ελλάδας σε θέματα που την αφορούν ζητά το Βερολίνο.

Η πρωτοβουλία της Αυστρίας να καλέσει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων σε διάσκεψη για την προσφυγική κρίση χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του κυβερνητικού μπρίφινγκ της Τετάρτης στη γερμανική πρωτεύουσα. Παρά το γεγονός ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει άμεσα την αυστριακή ενέργεια, οι απαντήσεις της δεν αφήνουν περιθώριο για παρερμηνείες: το Βερολίνο διαφωνεί με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

«Η συνεννόηση είναι ενδεδειγμένη»

Όπως κατέστησε σαφές η κ. Βιρτς, «ύψιστη προτεραιότητα» για τη γερμανική κυβέρνηση έχει η επίτευξη μιας «πανευρωπαϊκής λύσης» στο προσφυγικό. Στο επίκεντρο αυτής της λύσης βρίσκονται, όπως άλλωστε ομόφωνα έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και όσα προβλέπονται στο κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία. Η κ. Βιρτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. «Και πιθανώς», πρόσθεσε η κ. Βιρτς, «να συνεννοηθούν ακόμη μια φορά για το τι γίνεται, για το τι προβλέπεται να γίνει και για το τι είναι ενδεδειγμένο και συνετό στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας και κατανόησης».

Τα θέματα αυτά απασχόλησαν και τη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Σαουσάν Σεμπλί, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να είναι «μόνο πανευρωπαϊκή». Επιπλέον, ο κ. Σταϊνμάιερ επανέλαβε και στον κ. Κοτζιά αυτό που συχνά τονίζει, ότι δηλαδή «δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται ένα κράτος από διαπραγματεύσεις που βασικά το αφορούν». Όπως επισήμανε η κ. Σέμπλι, δεν θα επέλθει πρόοδος στο προσφυγικό ζήτημα αν κάθε κράτος «αυτόβουλα» αναζητά λύσεις. Το ζητούμενο είναι μαζί με την Ελλάδα «όλοι ενωμένοι να καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας κοινής λύσης».

Απόψε αναμένεται η απόφαση για δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Όπως δήλωσε, επίσης στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, απόψε θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ για τη δραστηριοποίηση νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Η σχετική μονάδα που θα είναι υπό γερμανική διοίκηση βρίσκεται ήδη στο λιμάνι της Σούδας. Μάλλον την Παρασκευή η νατοϊκή μονάδα θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της. Σκοπός της αποστολή είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για την προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση των διακινητών, όχι όμως η περισυλλογή προσφύγων ή η απώθησή τους.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίζουν τα νατοϊκά σκάφη πλεούμενα με πρόσφυγες σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε ότι σε αυτή την περίπτωση οι νατοϊκές δυνάμεις είναι βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας υποχρεωμένες να βοηθήσουν και να αποβιβάσουν κατόπιν τους πρόσφυγες σε ασφαλές λιμάνι. Κανονικά αυτό θα σήμαινε ότι σε περίπτωση που η περισυλλογή και διάσωση των προσφύγων γίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε θα μεταφερθούν σε ελληνικό λιμάνι και αντιστρόφως σε τουρκικό αν η διάσωση γίνει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση ποια είναι η σημασία της δέσμευσης της Άγκυρας να δεχτεί τους διασωθέντες σε περίπτωση που έρχονται από τα τουρκικά παράλια – ακόμη και αν η διάσωση τους έγινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως είπε, το θέμα συζητείται ακόμη στο ΝΑΤΟ.