Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 -

Ισημερινός: Η Εισαγγελία συνδέει την αντιπρόεδρο με υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο γιος της



Η Εισαγγελία του Ισημερινού αυτή τη Δευτέρα συνέδεσε την αντιπρόεδρο της χώρας, Βερόνικα Αμπάντ, με υπόθεση φερόμενης διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται και διώκεται ο γιος της, Σεμπάστιαν Μπαρέιρο. Τις κατηγορίες αρνούνται αμφότεροι και δηλώνουν ότι προέρχονται από τον πρόεδρο Daniel Noboa που επιδιώκει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα χωρίς να αναθέσει κατά την προεκλογική εκστρατεία την προεδρία στην Αμπαντ όπως ορίζει το σύνταγμα.

Σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, ο βαθμός απόστασης μεταξύ Noboa και Abad έχει φτάσει σε τέτοιο ακραίο σημείο που ο πρόεδρος προφανώς θα προσπαθούσε να μην εμπιστευτεί την πρώτη εξουσία του κράτους στην αντιπρόεδρό του.

Η υπόθεση προέκυψε μετά την καταγγελία ενός απολυμένου αξιωματούχου της Αντιπροεδρίας που ανέδειξε τον Μπαρέιρο ως το πρόσωπο που φέρεται να του ζήτησε να κρατήσει ένα μέρος του μισθού με αντάλλαγμα να επηρεάσει την πρόσληψη του.

Ο εισαγγελέας υπενθύμισε ότι ο δικαστής της υπόθεσης διέταξε την προληπτική κράτηση του κατηγορούμενου, ο οποίος ήταν έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Ισημερινού στην πόλη Γκουαγιακίλ, από όπου έφυγε μετά από αρκετές εβδομάδες και αφού κατέβαλε εγγύηση 20.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Alarcón, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης φορολογικής έρευνας, προέκυψαν στοιχεία που δείχνουν την Αντιπρόεδρο Abad, η οποία επί του παρόντος υπηρετεί ως πρεσβευτής του Ισημερινού στο Ισραήλ, με εντολή του ίδιου του προέδρου Daniel Noboa.

Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ των νέων αποδεικτικών στοιχείων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, μια νέα εκδοχή του ατόμου που κατήγγειλε το έγκλημα, και σχετικά έγγραφα με την πρόσληψή του από την άμεση διάθεση της Abad, καθώς και πληροφορίες σε κλήσεις που συνδέονται με την Abad. Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η Abad απολαμβάνει ειδικής δικαιοδοσίας, θα μεταφέρει τον φάκελο στη Μονάδα Δικαιοδοσίας του Εθνικού Δικαστηρίου του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Noboa και η Abad ανέλαβαν τα καθήκοντα τους πέρυσι για να κυβερνήσουν τη χώρα μέχρι το 2025 και να ολοκληρώσουν τη θητεία του πρώην συντηρητικού προέδρου Guillermo Lasso, ο οποίος συντόμευσε τη θητεία του και απέφυγε την μομφή του για φερόμενη διαφθορά στην Εθνοσυνέλευση (Κοινοβούλιο) με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης.

Στην τελευταία κοινή τους δράση, ο Noboa και η Abad ορκίστηκαν στις 23 Νοεμβρίου 2023, αλλά ο πρόεδρος διέταξε αμέσως την αντιπροεδρία να αναλάβει τη θέση του πρέσβη στο Ισραήλ, μετά από ένα ρήγμα που ξεκίνησε κατά την προεκλογική εκστρατεία και ήταν εμφανές τις εβδομάδες μετά την εκλογική του νίκη.