Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αρχής Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την έλλειψη συνεργασίας τους με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
Οι δηλώσεις του Γκρόσι έγιναν μετά από συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Γκρόσι τόνισε ότι οι απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά σοβαρές και πρέπει να σταματήσουν.
«Πλησιάζουμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι κάνουν και γιατί το κάνουν» δήλωσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία με το Ιράν για την επιθεώρηση του πολιτικού πυρηνικού του προγράμματος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Το Ιράν έχει απειλήσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα μετά από εντάσεις με το Ισραήλ.
Ο Kamal Kharrazi, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι αν η ύπαρξη του Ιράν απειληθεί, η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αλλάξει το στρατιωτικό της δόγμα.
Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αυστηρά για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά το Ισραήλ και μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Ο Γκρόσι ανέφερε ότι δεν προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα συμφωνία, αλλά να κατανοήσει καλύτερα τι θα επιτραπεί να δουν οι επιθεωρητές πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ τον Ιούνιο.
Κατήγγειλε την «εντελώς μη ικανοποιητική» συνεργασία από την Τεχεράνη, λέγοντας ότι χωρίς τη δυνατότητα επιθεώρησης, η ικανότητά του να εγγυηθεί ότι όλα προορίζονται για ειρηνικές χρήσεις στο Ιράν είναι περιορισμένη.
Ο Γκρόσι προειδοποίησε ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60% καθαρότητας, πολύ πάνω από τις ανάγκες για εμπορική χρήση και κοντά στον βαθμό του 90% για στρατιωτική χρήση.
Το Ιράν ανέστειλε τη συμμόρφωση με τη συμφωνία του 2015 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 και την επαναφορά σαρωτικών κυρώσεων.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του ΔΟΑΕ έχουν επανειλημμένα φουντώσει μετά την κατάρρευση της συμφωνίας, με τις προσπάθειες της ΕΕ να αποτύχουν να επαναφέρουν την Ουάσιγκτον και να πείσουν την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.
Σε έκθεση του Μαρτίου, ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι το εκτιμώμενο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν έχει φτάσει 27 φορές το όριο της συμφωνίας του 2015.