Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 -

ΗΠΑ: «Ενδέχεται να αυξήσουμε τον αριθμό των πυρηνικών όπλων που βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα»



Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των ανεπτυγμένων πυρηνικών κεφαλών τους, αλλά αυτό το θέμα εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Vipin Narang.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου είναι απαραίτητη μια αλλαγή στο μέγεθος ή τη στάση των σημερινών πυρηνικών δυνάμεών μας».

«Δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί το απόθεμα ακόμη, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές στον αριθμό των αναπτυσσόμενων δυνατοτήτων, αν οι αντίπαλοί μας συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία τους», είπε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ο Narang πρόσθεσε ότι «μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση» και αυτή η κίνηση θα σήμαινε ότι «έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τέτοιες αλλαγές χρειάζονται για να αποτρέψουν τους αντιπάλους, να υπερασπιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις μας προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Είπε επίσης, αναφερόμενος στον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ότι η Ουάσιγκτον δεν χρειάζεται να βαδίζει αριθμητικά τους ανταγωνιστές της κεφαλή προς κεφαλή ή να υπερβαίνει τον αριθμό των συνολικών δυνάμεών τους για να τους αποτρέψει.

«Στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο: δεσμευόμαστε να προσφέρουμε μόνο ό,τι απαιτείται για να αποτρέψουμε αξιόπιστα τους αντιπάλους και να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό και τους συμμάχους και εταίρους μας» είπε ο Narang.