Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

ΗΠΑ: Άνοιγμα προς μετανάστες που θέλουν να ιδρύσουν εταιρεία στις ΗΠΑ



Να προσελκύσει μετανάστες επιχειρηματίες, που θέλουν να ιδρύσουν εταιρεία στις ΗΠΑ, προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση, αφού κατέθεσε πρόταση ενός μέτρου για τη διευκόλυνσή τους.

Το μέτρο αυτό, που προτάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, θα διευκολύνει τους ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, εφόσον εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση από Αμερικανούς επενδυτές. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα προλάβει να θέσει σε εφαρμογή τα νέα μέτρα πριν ολοκληρωθεί η θητεία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στις 20 Ιανουαρίου.

Μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα τεχνολογίας Τομ Κάλιλ είπε ότι η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης του προέδρου Ομπάμα «να προσελκύσει τους καλύτερους και εξυπνότερους επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν εδώ τις επόμενες μεγάλες εταιρείες». Όπως εξήγησε, μία στις τέσσερις νεοσύστατες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ και περισσότερες από τις μισές στη Σίλικον Βάλεϊ είχαν ιδρυτές ή συνιδρυτές μετανάστες.

Η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική ενώ η Χίλαρι Κλίντον του Δημοκρατικού Κόμματος πρότεινε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας μεταναστευτικών υποθέσεων που θα βοηθήσει τους μετανάστες να ενσωματωθούν καλύτερα στη χώρα.

Με βάση τον νέο κανονισμό, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής στις ΗΠΑ αν οι αλλοδαποί επιχειρηματίες είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον του 15% μιας εταιρείας που ιδρύθηκε στη χώρα κατά την προηγούμενη τριετία. Στις εταιρείες αυτές θα πρέπει να έχουν χορηγήσει κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 345.000 δολαρίων εγκεκριμένοι Αμερικανοί επενδυτές. Η κυβέρνηση αναμένει ότι περίπου 3.000 μετανάστες θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση μιας τέτοιας άδειας.

Ο Μαξ Λέβτσιν, ο συνιδρυτής του PayPal και άλλων εταιρειών, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το προτεινόμενο μέτρο είναι «ένα θαυμάσιο, συγκεκριμένο βήμα για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στην Αμερική και περισσότερων ιστοριών επιτυχίας». «Χάνουμε και θα συνεχίσουμε να χάνουμε ταλαντούχους, έμπειρους, άριστα εκπαιδευμένους επιστήμονες, μηχανικούς και επιχειρηματίες επειδή απλούστατα δεν τους επιτρέπουμε να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ αφού τους παράσχουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.