Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024 -

ΗΠΑ: Ανησυχία για τις ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά αντιβαλλιστικά ραντάρ



Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει ανησυχίες για τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά αντιβαλλιστικά ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επικίνδυνη απάντηση από τη Μόσχα.

Στις 26 Μαΐου, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (HUR) χρησιμοποίησε ένα μακράς εμβέλειας drone για να επιτεθεί σε ραντάρ πρώιμης προειδοποίησης Voronezh M στην πόλη Orsk της Ρωσίας, καλύπτοντας απόσταση ρεκόρ 1.800 χιλιομέτρων από το σημείο απογείωσης.

 
 
 Η επόμενη επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου στο χωριό Glubokii, κοντά στην πόλη Armavir, προκαλώντας φωτιά στην εγκατάσταση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους στο Κίεβο για αυτές τις επιθέσεις, καθώς τα ραντάρ αυτά παρέχουν προειδοποίηση για συμβατικές αεροπορικές επιθέσεις και εκτοξεύσεις πυρηνικών όπλων από τη Δύση.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι τα ραντάρ αυτά δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά αποτελούν ευαίσθητα σημεία λόγω του ρόλου τους στην πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας.

Η ουκρανική πλευρά αντέτεινε ότι τα ραντάρ χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιθέσεων με drones και πυραύλους.

Η αυξανόμενη χρήση drones μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχίες στις ΗΠΑ, ειδικά λόγω των επιθέσεων σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.